De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Regiomaandag, 14 augustus 2017

De zowat kleinste stad waar het meeste Stads wordt gesproken
Stavoren - Op het eerste gezicht lijkt Stavoren niet zo’n bijzondere stad. Het ligt aan het voeteneinde van de provincie en de bereikbaarheid laat te wensen over. Wanneer je vanuit Leeuwarden over de N359 rijdt, zie je de naam van de stad zelfs bij Koudum, dat tien kilometer verderop ligt, nog niet op de borden staan. Met zo’n 960 inwoners is het op twee na de kleinste stad van Fryslân. Maar Stavoren heeft een rijk verleden dat zit opgesloten in de taal, het Stavers. Een Stadsfries dialect dat dankzij troubadour Doede Bleeker zelfs bekend is bij Boudewijn de Groot en Jack Spijkerman.
Bleeker begon in de jaren tachtig als een van de eersten in het Stavers te schrijven. ,,Dat begon met ferskes en gedichtjes. Later ok groatere ferhalen en ik skriif nňch wekeleks un column in ut Stavers Krantsie. Na my binne der nňch un paar kommen dy’t Stavers skrive, ik hew ut meskien wel wat anwakkerd.”
Zijn eerste versjes waren echter in het Fries. ,,Ik had un fryndtsje diy af en toe un bryfke foar me skreef in ut Frys. Ik fon ut su leuk dat se dat in dur eigen taal deed dat ik self lydyss ging schriven in ut Frys. Ik waar derr toen nňch nyt fan overtúgd dat ut Stads echt un taal waar net ass ut Frys.”
Daar kwam bij dat Bleeker zijn eerste liedjes door anderen liet zingen. ,,Ik waar te bleu om sels te singen en de meeste sangers dy’t ik kon, songen in ut Frys.” Dit veranderde toen hij Sytse van der Werf een liedje hoorde zingen in het Dokkumers. ,,Toen dňcht ik wat is dat moai, ut kan fansels ok in ut Stads. Ik skriif foartaan in ut Stavers. Myn Frys is ok maar gebrekkech en ik denk, droom en doe eigenlek alles in ut Stavers. Dat is de taal fan myn gefoël węryn’t ik my ut bęst út drukke kin.”
Meer over deze serie over de dialecten in Fryslân in de krant van dinsdag 14 augustus.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties