De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Hoofdartikelmaandag, 14 augustus 2017

Wereldeconomie blijft grote risicoís houden
Economie is een wetenschap. Formeel bestuderen de studenten, de docenten en de hoogleraren de verdeling van schaarse goederen over de mensheid. Allocatie wordt dat genoemd. Voor het berekenen van de efficiŽntste manier om schaarsheid te verdelen bestaan allerlei modellen en theorieŽn, vaak wiskundig geformuleerd, waarbij niet zelden de mens als rationeel denkend wezen wordt gezien. Iedereen zou over de informatie beschikken op basis waarvan hij of zij rationele keuzes kan maken. Theoretisch klopt dit allemaal, maar wiskundige modellen geven slechts inzicht in hoe elementen van deze modellen met elkaar in verband staan. Ze geven geen inzicht in het werkelijke menselijk handelen. Het heeft lang geduurd voordat dit inzicht was ingedaald in de denkwijzen van economen. Langzaam dringt door dat economie een kwestie van psychologie is. Mensen zijn irrationeel en maken keuzes die vaak niets met economische modellen hebben te maken.
De dynamiek die plaatsvond aan de vooravond van de financiŽle crisis van bijna een decennium geleden heeft laten zien dat vooral in de financiŽle sector sprake is van wat wel Ďlemmingengedragí wordt genoemd. Handelaren in bijvoorbeeld aandelen of obligaties volgen elkaar in het koop- of verkoopverdrag, met het doel om niet de slag om winst te maken te missen. Dat dit soms leidt tot ongekende nadelige gevolgen lijkt niet mee te wegen in de beslissingen.
Lemmingengedrag - het elkaar nalopen totdat iedereen in de afgrond kiepert - leidt tot onvoorspelbare ketens van oorzaak en gevolg. En dat geldt niet alleen voor de financiŽle sector. Goederen-, onroerendgoed- of edelmetalenhandel gaat meestal via irrationele overwegingen. Modes, nieuwe (financiŽle) uitvindingen spelen met de bijbehorende, meestal fout uitpakkende bonussystemen en financiŽle prikkels allemaal hun rol.
Vorige week kwam de oud-president van de Europese Centrale Bank Trichet in het nieuws na een interview waarin hij zijn angst uitte voor een nieuw wereldwijd financieel debacle. Hij meent dat er binnen vijf jaar wel weer een financiŽle crisis kan komen. Overheden, banken of financiŽle instellingen blijken niets te hebben geleerd van de gebeurtenissen die niet alleen de kapitaalsector maar ook de reŽle wereldeconomie jarenlang in mineur hebben gebracht. Trichet is niet de enige die dit te berde heeft gebracht, ook andere onderzoekers hebben gewezen op de hardleersheid van de sector die dagelijks digitaal duizenden miljarden euroís laat flitsen over de hele wereld.
Er komen goede berichten over economische groei in vele landen, maar de achterliggende risicoís zijn reden tot grote zorg. Zo lang overwegingen over duurzame economische verhoudingen terzijde worden geschoven is er geen reden tot optimisme.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties