De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Hoofdartikelmaandag, 31 juli 2017

Nederlaag IS keerpunt in Midden-Oosten?
Het eindspel tegen de terreurbeweging Islamitische Staat in SyriŽ en Irak is volop bezig. Het is een kwestie van tijd voordat de jihadisten in hun zelfuitgeroepen kalifaat de genadeslag krijgen toegebracht. De vraag is hoe SyriŽ en Irak eruit zullen zien na het tijdperk van IS.
Irak heeft wat dat betreft een rooskleuriger toekomstscenario dan SyriŽ. In dat land zal de etnische en religieuze strijd om de macht van soennieten, sjiieten en Koerden met het wegvallen van de min of meer gemeenschappelijke vijand IS mogelijk weer oplaaien, maar de verwachting is dat de drie partijen op den duur toch een zeker machtsevenwicht zullen vinden. In SyriŽ ligt het gecompliceerder. De burgeroorlog is daar veel heftiger, er zijn meer strijdende partijen en er is een grotere bemoeienis van andere landen. Er zijn dus veel meer partijen die zich aandienen om het vacuŁm na de val van IS op te vullen.
Met het wegvallen van IS gaat de strijd van andere jihadistische en gematigder groeperingen tegen het regime van Assad gewoon door. En de Syrische Koerden zullen nog altijd vechten voor een onafhankelijke staat. Turkije, Iran, Rusland en de Hezbollah-beweging zullen hun handen niet van SyriŽ aftrekken als IS is verslagen. Het enige wat misschien verandert is een minder nadrukkelijke militaire aanwezigheid van het Westen. De VS en Europa hebbsen zich immers in de oorlog in SyriŽ gemengd nadat IS westerse burgers en journalisten ombracht en terreuraanslagen uitvoerde in Europese hoofdsteden.
De grote winnaar is Rusland. Moskou intervenieerde in de strijd in SyriŽ om naar eigen zeggen het islamitisch terrorisme - dat zich dreigde verder uit te breiden in de zuidelijke Kaukasus - een halt toe te roepen, maar het is geen geheim dat Ruslands voornaamste doel was om de enige Arabische bondgenoot Assad in het zadel te houden. Door de bemoeienis met het conflict in SyriŽ presenteerde Rusland zich weer als een grootmacht op het wereldtoneel. Ook het sjiitische Iran is er niet minder op geworden. Het is er in geslaagd het religieus verwante Assad-regime te behoeden voor een nederlaag. In het door sjiieten gedomineerde Irak speelt het Teheran ook een grote rol van betekenis. Turkije komt niet zonder kleerscheuren uit de strijd. President Erdogan heeft zowel onder soennieten als sjiieten in de Arabische wereld vijanden gemaakt met zijn wispelturige koers. En zijn strijd tegen de Syrische en Iraakse Koerden - de meest effectieve grondtroepen van het Westen - is hem niet in dank afgenomen door Europa en de VS.
Met zo veel strijdende partijen die allemaal hun eigen agenda hebben, is de sektarische strijd in het Midden-Oosten met de neergang van het kalifaat niet beslecht. Dat betekent helaas een voortzetting van het menselijk lijden en het bloedvergieten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties