De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Hoofdartikelmaandag, 24 juli 2017

Verongelijkt Polen op Europees strafbankje
De Europese Unie is geen cafetaria waar de lidstaten zelf mogen kiezen welke delen van het lidmaatschap ze aanvaarden en welke niet. Wil je erbij horen, dan wordt verwacht dat je alle geldende normen en waarden van de club onderschrijft. Naar het oordeel van de Europese Commissie - het dagelijks bestuur van de EU - neemt Polen een loopje met de rechtsstatelijke beginselen. Brussel heeft grote zorgen dat de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de democratie in Polen geweld aan doet door de rechterlijke macht aan banden te leggen.
Om Polen bij de les te houden, dreigt Brussel met de ongekend zware stappen om het land tijdelijk het stemrecht af te pakken en om de geldkraan naar deze grootste netto-ontvanger van EU-subsidiegelden dicht te draaien.
Al langer beziet Brussel met argusogen hoe Polen steeds meer afglijdt naar een autoritaire regeringsvorm. Een ontwikkeling die zich overigens ook aftekent in Hongarije. Tot voor kort durfde de Europese Commissie niet om Polen aan te pakken uit vrees dat eurosceptici en populisten daarvan de vruchten zouden plukken. Bovendien wilde Brussel de ruzie tussen Oost- en West-Europa over de aanpak van de vluchtelingencrisis niet verder op de spits drijven.
Maar inmiddels heeft Brussel voldoende zelfvertrouwen herwonnen om Polen de les te lezen. De voorspelde populistische omwenteling die dit jaar de EU zou treffen, is uitgebleven. De brexit en de verkiezing van Donald Trump in de VS hebben veel burgers doen inzien dat het Europese project nog zo gek niet is. En met de verkiezing van de Franse pro-Europese Emmanuel Macron heeft zich een nieuw elan van de EU meester gemaakt.
Nu de EU weer de wind in de rug heeft, durft Brussel het aan om een dwarsligger als Polen aan te pakken. Het is terecht dat EU-lidstaten die de regels negeren de volledige politieke consequenties voelen. Maar tact en wijsheid zijn geboden. Er is weinig voor nodig om de verongelijkte Polen nog verder tegen zich in het harnas te jagen. De Oost-Europese lidstaten voelen zich als tweederangs behandeld. De klacht van Slowakije, Hongarije, Tsjechië en Polen dat zij produkten (zoals vissticks, koffie en waspoeder) van mindere kwaliteit krijgen dan rijkere EU-lidstaten is niet uit de lucht gegrepen. Polen meent ook dat met twee maten wordt gemeten omdat in het verleden niet werd opgetreden tegen Frankrijk en Duitsland toen zij de begrotingsregels aan hun laars lapten.
Dat vroeger overtredingen van prominente EU-lidstaten wel door de vingers werden gezien, mag Brussel in de aanpak van Polen tot enige bescheidenheid nopen. Sancties zijn op hun plaats, maar Brussel moet er ondertussen ook hard aan werken om het vertrouwen te winnen van Oost-Europa dat zich zwaar verwaarloosd voelt.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties