De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiomaandag, 3 juli 2017

Vissers nog niet geraakt door Brits besluit
Urk - De Britse wens om zich terug te trekken uit een belangrijk visserijverdrag uit 1964 heeft nu nog geen gevolgen voor Nederlandse vissers. Wel laat het zien dat de Britten bij de onderhandelingen over de brexit van plan zijn hard te onderhandelen over de andere visserijregelingen, zegt voorzitter Pim Visser van VisNed - een koepelorganisatie van visserijverenigingen die onder meer de belangen van Urker vissers behartigt.
Gisteren werd bekend dat de Britse regering zich wil terugtrekken uit een visserijverdrag uit 1964 waarin de toegang is geregeld tot de wateren tussen de zes en twaalf mijl uit de Britse kust.
Nu mogen daar nog vissers uit enkele andere landen komen, maar de Britse regering wil dat op termijn erbieden. ,,Voor het eerst in meer dan vijftig jaar kunnen we straks zelf beslissen wie er toegang krijgt tot onze wateren”, aldus de Britse milieuminister Michael Gove.
Volgens Visser zijn de gevolgen daarvan voor de Nederlandse vissers miniem. ,,Wij hebben daar toch al geen rechten.” Bovendien geldt voor het verdrag een opzegtermijn van twee jaar, waardoor een nieuwe regeling pas op zijn vroegst vanaf 2019 in werking kan treden. ,,En dat is na de brexit”, aldus Visser.
Juist bij de onderhandelingen over die brexit staan veel grotere belangen voor de Nederlandse vissers op het spel. Daarbij moet namelijk ook de toegang geregeld worden voor de zone tussen de twaalf en tweehonderd mijl uit de Britse kust. Dat gebied geldt nu nog als EU-water, waardoor er veel Nederlandse vissers komen. Die vissen daar onder meer op tong en haring. Visser: ,,Daar zijn de Nederlandse belangen groot. Op Texel bijvoorbeeld is de visserij voor 70 procent afhankelijk van deze wateren.”
Niet machteloos
Dat de Britten dit oude visverdrag nu opzeggen, laat vooral zien dat ze van plan zijn de onderhandelingen over de toegang tot deze zone hard te voeren, denkt Visser. Die onderhandelingen beginnen in januari 2018.
Daarin staat de EU echter niet machteloos, want veel van de door de Britten gevangen vis wordt verkocht op de Europese markt. Visser: ,,De Britten importeren de vis die ze eten en exporteren de vis die ze vangen. Als EU-vissers straks niet meer in dit gebied mogen komen, dan kan de EU zeggen dat de Britten hun vis niet meer in Europa mogen verkopen.” Volgens Visser is dit uitgangspunt al vastgelegd door de EU.
Met VisNed en andere visserijorganisaties in Nederland en Europa lobbyt Visser in Brussel voor de belangen van de Europese vissers. Bij de onderhandelingen met Groot-Brittannië in 2018 moet duidelijk worden hoe groot de gevolgen van de brexit voor de Nederlandse vissers zijn. ,,Nu is het eerst in de gaten blijven houden en afwachten.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties