De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Hoofdartikelmaandag, 3 juli 2017

Forse tegenslag bij bedrijfs-lokregeling
Leeuwarden - Het leek zo mooi: met een lening van een miljoen euro zou de provincie Fryslân bijdragen aan de vestiging van de vezelpanelenfabriek Compakboard in Heerenveen. Dat moest zorgen voor honderden nieuwe banen.
Die doelstelling is niet gehaald: vorige week werd het faillissement van het bedrijf uitgesproken. De financiële strop voor de provincie is groot, te meer omdat nu blijkt dat de provincie in 2015 ook nog een extra bankgarantie had gegeven.
Toenmalig gedeputeerde Hans Konst (PvdA) sloeg in juni 2014 de eerste paal van het bedrijf. Bij Compakboard zouden vijftig mensen aan het werk kunnen. Het bedrijf zou zorgen voor indirecte werkgelegenheid van nog eens vijftig banen. Destijds werd al gesproken over een uitbreiding, die voor nog eens honderd directe én honderd indirecte banen kon zorgen. De provincie had de lening al toegezegd. Dat is later geregeld door de Vestigingsregeling op te zetten, de regeling om bedrijven naar Fryslân te lokken.
Het pand van Compakboard aan de Komeet was snel klaar, maar de loods bleef leeg. Volgens curator Rimar Goudberg omdat het bedrijf het niet eens kon worden met ABN Amro over de financiering van de machines. De Chinees-Engelse leverancier had wel twee miljoen euro gekregen en was al begonnen met de bouw van de machines. Toen de verdere financiering niet van de grond kwam, werd de bouw stilgelegd. ,,Er zijn alleen wat halffabrikaten gebouwd”, aldus Goudberg.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 3 juli.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties