De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Hoofdartikeldonderdag, 29 juni 2017

De toenemende macht van cybercriminelen
De wereldwijde aanval met gijzelingssoftware die deze week in veel landen bedrijven, instellingen en individuele computergebruikers trof, heeft enorme schade veroorzaakt. Computers werden binnengedrongen en programmaís versleuteld, waardoor ze onbruikbaar werden. Pas nadat een bedrag werd betaald, werd de software hersteld, zo lieten de hackers weten.
Natuurlijk zijn de financiŽle kosten van de aanval hoog, maar er speelt ook een sociaal-psychologische factor een rol. Individuen, bedrijven en instellingen die veel opereren in en afhankelijk zijn van de digitale wereld vrezen voor de toekomst van hun bedrijfsvoering of manier van werken. Vooral nu koud een maand nadat het virus WannaCry grote schade aanrichtte opnieuw veel digitale slachtoffers zijn gevallen. Het blijft onduidelijk wie achter de grootschalige aanvallen zitten. Deskundigen hebben inmiddels aangetoond dat de infrastructuur van de ransomeware veel overeenkomsten heeft.
Naast financiŽle gevolgen en het verlies aan vertrouwen zit er een meer verontrustend aspect aan de cyberaanvallen. Het blijkt dat strategische, vitale onderdelen van staten schijnbaar makkelijk zijn te ontregelen. Zo kwam de energiesector van OekraÔne onder vuur te liggen. In de kerncentrale van Tsjernobyl werd de controlekamer ontregeld en moest een noodprocedure in gang worden gezet om het stralingsniveau handmatig te kunnen meten. In Rusland werd het enorme staatsoliebedrijf Rosneft belegerd en moest het overstappen op noodsystemen. In de haven van Rotterdam ging terminalbedrijf APM onderuit. Pakketbezorger TNT Expres werd eveneens gehackt. Ook luchthavens, bijvoorbeeld die van Kiev, werden ontregeld. Het lijkt erop alsof cybercriminelen willen aantonen dat ze beschikken over veel macht. Onderzoekers vermoeden in ieder geval dat het hun deze keer niet zozeer om het geld was te doen. Het aantal betalingen dat is gedaan was in ieder geval gering.
De gijzelingssoftware is slechts een van de ontelbare computer-virussen die via internet worden verspreid. Het belangrijkste wapen ertegen is voorzichtigheid. Computergebruikers doen er verstandig aan regelmatig back-ups te maken, zo wordt al jaren geadviseerd. Toch lijkt maar een klein deel van de particulieren dit te doen. Daarnaast is het verstandig niet te snel op links te klikken. Alertheid is belangrijk, maar aanvallers weten steeds beter wat de belangstelling van computergebruikers heeft, zodat ze steeds verleidelijker links kunnen sturen die hen toegang verschaft tot computers. Het komt er op neer dat de zwakste schakel altijd de mens is, zeggen deskundigen op het gebied van antivirusmaatregelen.
De wereldwijde digitale aanvallen van de afgelopen maanden laten onze toenemende kwetsbaarheid zien in de digitale wereld. Steeds als er beschermingsmaatregelen worden genomen, weten cybercriminelen nieuwe wegen te vinden om die te omzeilen. De belangen zijn enorm. Persoonlijke gegevens die kunnen worden gestolen, zoals voorkeuren voor producten, maar ook meningen en zaken als medische geschiedenis zijn miljarden waard. Bedrijven die hun marketing steeds persoonlijker maken zijn in sommige gevallen bereid hiervoor veel geld neer te leggen en zo de cybercriminaliteit lucratief houden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties