De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Hoofdartikeldonderdag, 29 juni 2017

Wilders legt bijl aan wortel van rechtsstaat
Mensen die mogelijk een gevaar vormen voor de nationale veiligheid moeten meteen worden opgepakt, ook al is er weinig bewijs tegen hen. PVV-leider Wilders diende gisteren in de Tweede Kamer een initiatiefwet in die dat mogelijk moet maken. Wilders wil de AIVD de mogelijkheid geven potentiële terroristen een half jaar vast te zetten.
Nu kunnen mensen niet worden vastgezet als er weinig bewijs is. Dat moet volgens Wilders snel veranderen. Hij wil dat de AIVD iemand kan oppakken na toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken. Een rechter moet dan binnen een week naar de zaak kijken, maar die rechter mag alleen marginaal toetsen; dat betekent dat alleen bekeken mag worden of de procedures goed zijn gevolgd. De rechter mag de zaak dus niet inhoudelijk beoordelen. Het lijkt erop dat het Openbaar Ministerie er niet bij betrokken wordt.
Met zijn wetsvoorstel wil de PVV-leider zoals hij zelf zegt ‘levens sparen’. En hij wijst erop dat veel van de daders van terroristische aanslagen meestal bekend zijn bij veiligheidsdiensten of andere autoriteiten. Als verdachten, zonder dat ze iets hebben gedaan kunnen worden opgepakt, kan de samenleving beter worden beschermd, is zijn opvatting.
Het is merkwaardig dat Wilders wijst op dit laatste punt. Voor de hand zou liggen om de AIVD meer geld of mogelijkheden te geven om mensen die verdacht worden van het plannen van een terroristische aanslag zo goed mogelijk te volgen. Het uitschakelen van de rechtsstaat zoals Wilders voorstelt is zo rigoureus dat het lachwekkend wordt. Het is schieten met een kruisraket op een mug. Het oppakken en vasthouden van mensen zonder dat het Openbaar Ministerie of een rechter er aan te pas komt is een flagrante schending van de mensenrechten, de grondwet en het rechtsprincipe dat iedereen onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen.
Wilders heeft een hekel aan onafhankelijke rechters, zo heeft hij bij verschillende gelegenheden laten weten. Dit laatste voorstel is een duidelijk teken hiervan. Vrijwel iedere onafhankelijke macht in onze maatschappij kan op zijn minachting rekenen. Ze werken hem tegen en dat mag niet. Ze zitten zijn plannen geregeld in de weg en daarom moeten ze weg. Dat geldt niet alleen voor de rechtelijke macht maar ook voor de Eerste Kamer, de Raad van State en andere instellingen die tot taak hebben de juiste gang van zaken in de rechtsstaat te bewaken. Het is een kenmerk van Wilders’ persoonlijkheid dat hij niet van tegenspraak houdt. Daarom heeft hij ook zijn partij zo georganiseerd dat hij feitelijk alleenheerser is. Een democratische structuur van de PVV kan de leider alleen maar in de wielen rijden.
Het is zeker zo dat we moeten nadenken over manieren om burgers in de open, vrije samenleving te beschermen tegen terroristen die zo’n samenleving haten. Maar als we daarmee de kern van de open, vrije samenleving bij het vuilnis gooien, dan bereiken we het tegenovergestelde van wat we willen behouden en wordt de belangrijkste doelstelling van de terroristen bereikt. We moeten erkennen dat onze samenleving kwetsbaar is. Maar weerloos is zij niet. Er zijn genoeg goede maatregelen te nemen die niet de bijl aan de wortel van de rechtsstaat leggen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties