De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Regiodonderdag, 8 juni 2017

Leerkrachten houden school uur dicht
Leeuwarden - Uit protest tegen de lage salarissen voor leerkrachten in het basisonderwijs leggen juffen en meesters in heel Nederland op 27 juni het werk een uur neer. Ook in Fryslân wordt op die manier geprotesteerd tegen de laatdunkende uitspraken van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) over lesgeven in het basisonderwijs.
Jan van de Ven, initiatiefnemer van PO In Actie, riep dinsdagavond in het televisieprogramma Jinek alle basisscholen op om dinsdag 27 juni een uur later open te gaan dan anders. Hiermee wil de actiegroep aandacht vragen voor het verschil in salariëring tussen het primair en voortgezet onderwijs.
Leerkrachten op basisscholen verdienen minder dan docenten in het voortgezet onderwijs. Tegelijkertijd wil de actiegroep het dreigende tekort aan leerkrachten onder de aandacht brengen. Op sommige basisscholen is het tekort nu al zodanig dat pabo-studenten al tijdens hun eerste studiejaar een baan voor de klas krijgen aangeboden (het zogeheten 'groenplukken´).
PO In Actie, dat gisteravond al 40.000 steunbetuigingen had op Facebook, is ook ontevreden over de hoge werkdruk voor juffen en meesters en de in hun ogen laconieke houding van staatssecretaris Sander Dekker. Dekker zei onlangs dat lesgeven aan een klas met pubers ,,ook weer net wat anders is". Hiermee zou hij volgens de groep gesuggereerd hebben dat het verschil in salaris terecht is, omdat lesgeven aan basisschoolkinderen simpeler zou zijn.
Jan Sijtsema, bestuurder van de scholenkoepel PCBO Tytsjerksteradiel, steunt de actie. ,,We moeten nog overleggen hoe we hier verder vorm aan gaan geven", zegt hij. ,,Deze oproep is namelijk nog maar net gedaan. Maar we gaan zeker meedoen met de scholen van onze koepel. Daarnaast moet wel benadrukt worden dat het om een prikactie gaat, het is nog geen staking."
Sijtsema wijst erop dat het basisonderwijs in Den Haag een ondergeschoven kindje lijkt. ,,Je kunt helaas niet ontkennen dat men in Den Haag bar weinig doet voor het primair onderwijs. Het is eigenlijk ook jammer dat het zover moet komen om opgemerkt te worden, maar ik ben wel blij met alle aandacht die er nu voor het onderwijs is. Ik hoop ook van harte dat de prikactie resultaat zal hebben."
Ook Sijtsema is niet blij met de uitspraken van Dekker. ,,Daar word ik zeker niet vrolijk van en ik zet er een groot vraagteken achter."
PO In Actie noemt de situatie in het primair onderwijs inktzwart, maar Sijtsema wil niet zo ver gaan. ,,De beginselen zijn goed. Het probleem ligt er voornamelijk in dat er geen doorgroeimogelijkheden in het salaris zijn. De werkdruk is ontzettend hoog. Gelukkig hebben we binnen onze organisatie weinig mensen die een burn-out hebben, ertegenaan zitten of er net van terugkomen. Maar dat speelt zeker als je het landelijk bekijkt. Daarom vind ik de eisen die er nu in Den Haag worden neergelegd wel reëel."
De problemen zijn binnen de pcbo-koepel nog te overzien. ,,Wij hebben twee jaar geleden een werkdrukonderzoek binnen onze organisatie uitgevoerd. Daar kwamen interessante resultaten uit. Bijvoorbeeld: als mensen heel perfectionistisch zijn creëren ze een hogere werkdruk voor zichzelf. Daarnaast ontdekten we ook dat mensen vaak werkzaamheden uitvoerden die helemaal niet nodig waren. Er kwam ook uit dat men behoefte had aan meer handen in de grond, in de vorm van onderwijsassistenten, zodat de druk wat verlicht kon worden. De toevoeging van onderwijsassistenten heeft wel iets geholpen."
Als de prikactie geen resultaat heeft en er meer acties volgen, weet Sijtsema nog niet of de koepel dan ook mee gaat doen. ,,Het hangt een beetje van de actie af. Het belangrijkste is dat de kinderen hier niet de dupe van mogen worden."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties