De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiodinsdag, 6 juni 2017

In Nij Beets gaat het protest tegen gaswinning gewoon door
Nij Beets - De gemeente Opsterland heeft al besloten geen proefboringen in de zoektocht naar aardgas toe te staan, maar in Nij Beets wierf de actiegroep Tsjingas zaterdag toch handtekeningen tegen de plannen van Vermilion.
,,We hebben flyers voor als mensen meer informatie willen. En buttons." Monique Plantinga uit Aldeboarn spreekt een twintigtal mensen toe in het dorpshuis van Nij Beets. Ondanks dat de gemeente Opsterland niet wil dat er nieuwe gasboringen worden gedaan in de gemeente, heeft het bedrijf Vermilion een vergunning aangevraagd om bij Nij Beets proefboringen naar gas te kunnen uitvoeren.
De actiegroep Tsjingas wil via de Tweede Kamer een streep zetten door de plannen van Vermilion en is daarom op zoek naar ondersteuning. Via een internetpetitie zijn al zo´n kleine tweehonderd handtekeningen verzameld, nu is het de bedoeling om huis-aan-huis aan te bellen en handtekeningen te halen.
,,De locatie waar Vermilion gas wil winnen, ligt vlak naast een natuurgebied. Het is zowat in mijn achtertuin", legt Monique Doornekamp uit Nij Beets uit. ,,Het is ook heel slecht voor de kwaliteit van het drinkwater, dat aan de andere kant van het dorp gewonnen wordt."
Dat het niet makkelijk wordt om Vermilion tegen te houden, beseft Monique Plantinga. De gemeente Opsterland werkt niet mee aan de gaswinning, door geen ontheffing af te geven. Maar Vermilion is tegen dat besluit in beroep gegaan bij de gemeente. Die bezwaarprocedure loopt nog. ,,En dat kan ook nog uitmonden in een rechtszaak."
Opsterland bewandelt wat dat betreft dezelfde weg als de gemeente Smallingerland, die dit jaar ook besloot om pogingen om gas te zoeken en te winnen zo goed als mogelijk tegen te houden. Dit in tegenstelling tot Súdwest-Fryslân, dat Vermilion wel toestemming heeft gegeven om proefboringen te doen op zoek naar aardgas.
Meer hierover in de papieren krant van 6 juni 2017

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties