De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Economiedinsdag, 6 juni 2017

Sms-actie voor biokoeien
Leeuwarden - Wakker Dier begint een sms-actie om biologische boeren te helpen hun koeien te redden.
Zowel gangbare als biologische boeren moeten hun veestapels inkrimpen tot het niveau van peildatum in juli 2015, om de derogatie (de Europese dispensatie voor het uitrijden van meer mest dan feitelijk toegestaan) te behouden. Voor ongeveer zesduizend biologische melkkoeien dreigt het slachthuis. Wakker Dier: ,,Die biokoeien moeten met hun leven betalen voor een mestoverschot waar ze niet aan hebben bijgedragen."
De bioboeren hebben een zaak tegen de staat aangespannen én gewonnen, maar demissionair staatssecretaris Martijn van Dam gaat in hoger beroep. De dierenwelzijnsorganisatie vraagt Nederlanders om de boeren te helpen met het bijeenbrengen van de advocaatkosten voor die procedure. Wakker Dier verdubbelt de donaties die via sms´jes binnenkomen, met een maximum van 10.000 euro.
Mestoverschot
Het afschaffen van de melkquota leidde in korte tijd tot een grote groei van het aantal koeien en daarmee tot een mestoverschot, met name in de gangbare melkveehouderij. Er kwam een derogatieregeling, waarmee boeren met toestemming van Brussel toch meer mest mogen uitrijden. Op voorwaarde dat alle boeren terug gaan naar het aantal koeien dat ze hadden in juli 2015, behoudt Nederland deze uitzonderingspositie. In totaal moeten 60.000 koeien naar de slacht.
De regeling geldt ook voor biologische boeren. Maar die voldoen al aan strenge milieuregels en hun vee produceert minder mest dan koeien in de gangbare sector. Een aantal protesterende bioboeren kreeg gelijk van de rechter, die vond dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het mestoverschot. Maar de rijksoverheid gaat daartegen in dus beroep.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties