De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiovrijdag, 2 juni 2017

Gemeenten maken alsnog nieuw plan voor Skieding
Surhuisterveen - De zes gemeenten in Noordoost-Fryslân komen alsnog met een alternatief plan voor de toekomst van de Skieding, de provinciale weg tussen Surhuisterveen en de A7. Gistermiddag hebben de wethouders besloten te gaan lobbyen voor een nieuw voorstel, parallel aan de lobby die ze al voeren voor een westelijk tracé. De gemeenten gaan hun alternatief de komende dagen in sneltreinvaart ontwikkelen en op papier zetten.
Wethouder Jelle Boerema van Kollumerland - die het woord voert namens de zes gemeenten - zegt dat het erop lijkt dat in Provinciale Staten te weinig draagvlak is voor het door hen gewenste nieuwe westelijke tracé. ,,Dan gaan we op een andere manier alles doen om een beter voorstel te krijgen. Want er moet meer bij voor de doorstroming én de verkeersveiligheid."
Boerema zei gisteren dat het alternatief inhoudelijk nog moet worden uitgedacht en uitgewerkt. Hij noemt als mogelijke aanpassing dat de huidige rotonde wordt verwijderd in plaats van dat deze wordt vervangen door een ovonde. ,,En kan er bijvoorbeeld niet een tracé naast voor langzaam verkeer? Daar gaan we nu naar kijken."
De afgelopen jaren zijn al vele tientallen alternatieven voorgesteld én verworpen. Boerema erkent dat de gemeenten erg laat zijn met het nu nog ontwikkelen van een alternatief. ,,Maar als je aanvoelt dat het met je eigen voorkeur lastig wordt, kan je je beter ook richten op een second best-oplossing." Hij benadrukt dat de gemeenten géén afscheid hebben genomen van hun voorkeursvariant.
De gemeenten willen tevens nog een rapport opstellen waarin ze enkele conclusies van het provinciale onderzoek weerleggen. ,,Daar staat in dat er heel weinig effecten zijn op de economie in Kollum, Buitenpost en Surhuisterveen. We willen in een tegenonderzoek verder uitdiepen dat die effecten er wel degelijk zijn. Voor ons is de Skieding dé centrale as."
Boerema zei woensdag bij de hoorzitting in Buitenpost al dat de gemeenten het niet eens zijn met sommige conclusies uit het rapport. Statenleden vroegen vervolgens of de gemeenten ook een tegenonderzoek hebben gedaan of hebben laten doen. Dat gaat nu dus alsnog gebeuren.
Woensdag is in het provinciehuis de Steatemerk over de Skieding. Dat is het laatste inspraakmoment. De gemeenten gaan zich inspannen om voor woensdag meer ondernemers te mobiliseren, die het belang van een goede doorstroming op de Skieding benadrukken. Boerema zegt dat op de hoorzitting wel wat meer ondernemers van zich hadden kunnen laten horen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties