De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiodonderdag, 1 juni 2017

IndiŽ-beeld keert in brons terug in het Rengerspark
Leeuwarden - Het IndiŽ-monument De Deadenwacht in het Rengerspark in Leeuwarden wordt op 30 juni weer compleet gemaakt. Stichting IndiŽ-Monument Friesland maakte gisteren bekend dat op die datum de replica van het beeld De Wachter wordt geplaatst. Het werd in augustus vorig jaar door vandalen vernield.
Het nieuwe beeld is van brons gemaakt en moet 'hufterproofī zijn. Het vorige beeld stamt uit 1993 en was van beschilderd beton. Dat beeld werd in 2005 ook al eens vernield. ,,Toen werd het beeld naar achteren getrokken en kon het gelukkig nog hersteld worden", vertelt secretaris Jaap Hoogsteen van de Stichting IndiŽ-Monument Friesland. ,,Vorig jaar trokken vandalen het beeld naar voren, waarbij het hoofd in gruzelementen kapot viel."
Doordat er geen bouwtekeningen of mallen van het betonnen beeld waren besloot de stichting het nieuwe beeld in brons te gieten. ,,Het had ons anders meer tijd gekost om een nieuw beeld te realiseren."
Bijkomend voordeel is brons onderhoudsvriendelijker is. ,,Het vorige beeld liet naar verloop van tijd stukken verf los. Veteranen zeiden toen wel gekscherend dat het daardoor veel op hun oude uniform leek, dat vaak ook van losse lappen bij elkaar hing."
Naast het beeld raakten het voetstuk en de sokkel beschadigd. Het beeld krijgt een nieuwe sokkel van natuursteen die steviger moet worden dan de vorige sokkel. De schade bedroeg 20.500 euro, waarvan de meeste kosten door de gemeente Leeuwarden werden betaald. ,,Daarnaast hebben we veel giften gekregen van particulieren. Bij de vorige herdenking hebben we een smeekbede gedaan om ons te helpen het monument te kunnen herstellen."
Het beeld moet nog afgewerkt worden en ligt momenteel bij bronsgieter Van der Kleij in Leeuwarden. Het nieuwe beeld wordt door burgemeester Ferd Crone onthuld.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties