De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 1 juni 2017

Fabriek Philips geraakt door computervirus
Drachten - Een deel van de productie bij Philips in Drachten heeft in het Hemelvaartweekend stilgelegen nadat bedrijfscomputers besmet waren geraakt met een virus. Computersystemen van andere fabrieken van Philips wereldwijd zijn eveneens geraakt door een vergelijkbaar virus, maar de infectie had daar geen impact op het maakproces.
Dat meldt Philips na vragen van het Friesch Dagblad. ,,Een aantal computers in Drachten is door een virus geïnfecteerd geraakt. We hebben dat tijdig kunnen ondervangen en herstellen waardoor de impact op de productie minimaal was. Een productielijn is wel een paar uur uit de lucht geweest", zegt woordvoerder Steve Klink.
Philips is ervan overtuigd dat ,,de situatie weer onder controle is". Een bron bij het bedrijf meldt deze krant dat de tweeduizend medewerkers in Drachten nog altijd niet op het bedrijfsnetwerk van Philips kunnen. De Friese productielocatie, gespecialiseerd in scheerapparaten, is afgesloten van andere vestigingen om geen risico te lopen op verspreiding van het virus. Een speciaal team voor cybersecurity houdt zich bezig met het opschonen van de systemen.
Medio mei werden bedrijven en instellingen wereldwijd nog opgeschrikt door cyberaanvallen. Het trof onder meer parkeergarageketen Q-Park in Nederland, waar de betaalautomaten niet meer werkten, Britse ziekenhuizen en het Franse autobedrijf Renault. Ook Russische overheden werden aangevallen. Klink zegt dat het bij Philips niet om deze zogenoemde ransomware gaat, waarbij systemen worden gegijzeld tot losgeld is betaald aan hackers.
,,Het gaat niet om hetzelfde virus, voor zover ik weet. En dit is ook geen gerichte aanval op Philips."
De multinational heeft nog in onderzoek hoe het virus op de computers terecht is gekomen. ,,We hebben een sterk vermoeden wat de oorzaak is. Mijn collega´s zijn nog bezig om dit in detail nader te onderzoeken", zegt Klink. Details over de oorzaak zullen waarschijnlijk niet publiek bekend worden gemaakt.
Meerdere locaties
Een tweede bron meldt dat wereldwijd nog eens zeven locaties van Philips zijn geraakt door het virus. Klink: ,,Dat aantal is mij niet bekend, maar er zijn wel computersystemen op andere locaties door een virus geïnfecteerd. Dat heeft geen verstoring van de productie veroorzaakt." Het ging hier om een vergelijkbaar virus als in Drachten, zegt de woordvoerder.
Philips zegt een van de grootste investeerders te zijn in cybersecurity. In de strijd tegen hackers wordt ook samengewerkt met andere partijen. De problemen in Drachten tonen aan dat een bedrijf zelfs dan nog kwetsbaar blijft.
Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde onlangs voor de 'grote internationale ransomware-campagne´ en gaf het advies aan bedrijven en burgers 'extra op te letten bij het openen van e-mail vanuit niet vertrouwde bronnen´. Volgens Microsoft zijn mensen met de laatste versie van haar besturingssysteem en een gratis antivirusprogramma beschermd tegen de gijzelsoftware.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties