De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiodonderdag, 1 juni 2017

Ameland wil experimenteren met energienet
Ameland - De gemeente Ameland wil met diverse grote partijen experimenteren met de aanleg van een innovatief netwerk voor duurzame energie op het Waddeneiland. Daartoe heeft de gemeente de experimenteerstatus aangevraagd bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De realisatie van het net zou als voorbeeld kunnen dienen voor andere gebieden in Nederland waar een energietransitie gemaakt moet worden.
Met een experimenteerstatus kan buiten regelgeving om praktijkonderzoek worden gedaan. Bij de proef zijn naast de gemeente in elk geval Eneco, GasTerra, Hanzehogeschool Groningen, EnTranCe, Liander, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Philips Lighting en TNO betrokken. De belangrijkste partij wordt volgens woordvoerder Jacqueline van Druten gevormd door de Amelanders zelf. ,,Hun stem is heel belangrijk. Duurzame energie is aan de oppervlakte heel zichtbaar. Zij moeten aangeven wat ze wel en niet willen."
Ameland probeert een jaar of vijftien tot twintig voor te lopen op de transitie van ouderwetse, fossiele energie naar groene, duurzame energie. Op het eiland is eerder een van de grootste zonnepanelenparken van Nederland aangelegd. Daar wordt zes megawatt aan stroom opgewekt. Volgens Van Druten is dat echter niet voldoende om aan de toenemende vraag aan duurzame energie op het eiland te voldoen. Daarvoor is nog eens zes megawatt nodig.
Dat is mede omdat de NAM het proces om gas te winnen ten noordoosten van Ameland wil verduurzamen. Nu wordt daar nog een soort grote diesel-generator voor gebruikt. ,,Het gas zelf moet nog steeds gewonnen worden. Ouderwetse energie hebben we gewoon nog nodig. Je kunt er ook kernenergie of kolen voor gebruiken, maar als transitie-energie is gas het minst slecht." Op termijn zal op het eiland groengas, gewonnen uit onder meer biologisch afval, het aardgas moeten vervangen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties