De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Hoofdartikeldinsdag, 30 mei 2017

De wereld verandert, nu Europa nog
Zonder de Amerikaanse president bij naam te noemen, heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit weekeinde in een toespraak duidelijk gemaakt dat nu Donald Trump in het Witte Huis zit, Europa niet meer vanzelfsprekend op de Amerikaanse vriendschap kan rekenen. ,,Europeanen moeten zich realiseren dat we zelf moeten vechten voor onze toekomst", zei Merkel.
De buitenlandse reis die Trump vorige week maakte naar het Midden-Oosten en Europa liet nog eens zien dat de wereldorde dramatisch aan het verschuiven is. Trump sprak vol lof over de autocratische Saudische koning terwijl hij zijn democratische Europese bondgenoten de les las. Hij schaarde zich niet nadrukkelijk achter Artikel 5 van het NAVO-handvest op grond waarvan bij een aanval op één lid de andere landen van de alliantie militaire steun verlenen. De grote zorgen van Europese landen over het opdringerige Rusland werden weggewuifd door Trump, die zich al eerder heeft neergelegd bij de Russische annexatie van de Krim en de bemoeienissen van Moskou met de oorlog in Oost-Oekraïne. Waar Trump zich wel over opwond was het Duitse handelsoverschot waar de Amerikaanse economie onder zou lijden. Al eerder gaf hij met zijn opmerking dat hij de brexit toejuicht te kennen dat hij de Europese Unie niet als een handelspartner ziet maar als een economische rivaal.
De impact van de transatlantische breuk - die onder Trumps voorganger Barack Obama al voorzichtig werd ingezet maar zich nu ten volle aftekent - kan moeilijk onderschat worden. De Europese verzorgingsstaten konden in de tweede helft van de twintigste eeuw in alle rust worden opgebouwd mede dankzij de Amerikaanse veiligheidsparaplu. De isolationistische koers die Trump vaart, waarbij alleen de belangen van Amerika prevaleren, lijkt het einde van de wereldorde die was gebaseerd op de Pax Americana te bezegelen. Europa is voortaan op zichzelf aangewezen nu Amerika de rol van leider van de internationale liberale wereldorde opgeeft. En dat terwijl met assertieve leiders als Poetin en Erdogan, een opkomend China en een uiteenvallend Midden-Oosten de dreigingen alleen maar toenemen.
De boodschap van Merkel (met het afzwaaien van Trump de echte leider van het vrije Westen) is dat het hoog tijd wordt dat Europa zich aan de veranderende politieke omstandigheden gaat aanpassen. Daar deed ze vorige week al een voorzetje toe door met de nieuwe Franse president Emmanuel Mácron de Franse-Duitse as binnen de EU nieuw leven in te blazen. De Europese integratie heeft tientallen jaren stilgestaan, maar de enige mogelijkheid voor Europa om in deze internationaal onzekere tijden de uitdagingen het hoofd te bieden, is meer samenwerking op buitenlands en veiligheidsgebied. 'Meer Europa´ is in tijden van euroscepsis en oplaaiend nationalisme geen populaire boodschap, maar het alternatief is dat de EU wordt overvleugeld door andere machtsblokken.
En wie weet, misschien helpt Trump wel de noodzakelijke Europese integratie te versnellen. Niemand kan er nog onderuit dat de wereld verandert en de geschrokken Europeanen krijgen mogelijk meer waardering voor de Europese samenwerking. Zo beschouwd, is Trumps botte optreden een zegen in vermomming.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties