De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Hoofdartikeldinsdag, 23 mei 2017

Uiteindelijk moet ook Rutte kleur bekennen
De kabinetsformatie heeft het stadium bereikt dat het spelletje 'wie het eerst met zijn oog knippert, is af´ gespeeld wordt. CDA en D66 willen de SP aan tafel, maar de SP wil niet met de VVD. Wat de SP wil - centrumlinks - wil het CDA niet. Het enige serieuze alternatief is om met de ChristenUnie te praten, maar D66 ziet daar tot nu toe niets in.
Informateur Schippers zegt dat de optie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de enige logische is, nadat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gisteren de 'voltooid leven´-wet van D66 niet meer een breekpunt noemde. Dat kan lukken als Pechtold zijn knopen kan gaan tellen en inziet dat deze wet niet alleen bij de ChristenUnie en CDA omstreden is, maar ook bij bijvoorbeeld artsenorganisatie KNMG. Maar hoe over dit punt een compromis gevonden kan worden op dit ethisch punt is zeer twijfelachtig, aangezien het voor D66 en ChristenUnie om een principieel punt gaat. De fracties zullen hierover morgen hun toestemming moeten geven.
Het kan zijn dat Pechtold voet bij stuk houdt en er bij blijft in het 'onwenselijk´ noemen van regeren met ChristenUnie. Dat kan hij doen omdat Pechtold de vorige week gesneefde combinatie met GroenLinks graag verder wil onderzoeken, net zoals Van Mierlo in 1994 deed.
Want de situatie nu lijkt veel op de formatie van 1994. Ook toen mislukte de eerste poging. PvdA, VVD en D66 konden het niet eens worden omdat de eerste twee partijen het niet zagen zitten. De andere twee mogelijke combinaties - PvdA, CDA, D66 en CDA, VVD, D66 - kwamen niet van de grond omdat D66-leider Hans van Mierlo pertinent weigerde over iets anders te praten dan 'paars´. Voor hem was een kabinet zonder CDA een doel op zich en was vastbesloten om de eerste mogelijkheid om dit te regelen zich in dat jaar niet te laten ontglippen. De besprekingen tussen de paarse partijen kwamen weer op gang nadat PvdA-leider en beoogd premier Wim Kok de opdracht van koningin Beatrix kreeg om een financieel en economisch kader voor een nieuw kabinet te schrijven. Toen bleken de paarse partijen het meest in Koks voorstellen te zien en was een kabinet snel gemaakt.
Een doorbraak kan nu alleen als een partij haar verlies neemt. Dat kan zo zijn voordelen hebben. Bijvoorbeeld door vervolgens inhoudelijk het onderste uit de kan te halen onder het motto 'als jullie me er graag bij willen hebben, dan heeft dat zijn prijs´.
Hoe dan ook: iemand zal uit zijn schuttersputje moeten kruipen. En het gekke is dat iedereen kijkt naar D66 en ChristenUnie, terwijl de grootste partij, de VVD, zich nauwelijks in het spel mengt. Van de gedoodverfde formateur van dit kabinet mag best een meer sturende rol verwacht worden in deze impasse. Maar VVD-leider Mark Rutte lijkt op dit moment de moeilijke beslissingen aan zijn partijgenoot Schippers over te laten. Dat kan hij niet lang volhouden als D66 en ChristenUnie toch niet met elkaar willen praten of als snel er achter komen dat een coalitie er niet in zit.
In dat geval zal Rutte toch een keer de moed moeten hebben om kenbaar te maken aan welke coalitie hij het liefst vier jaar leiding geeft. En dan is er geen betere optie dan om - net als Kok in 1994 deed - een kader van regeringsbeleid op te stellen en daar een meerderheid in de Tweede Kamer bij te zoeken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Mij dunkt is er de mogelijkheid, die Sytze Faber in de zaterdagskrant aanduidde: niemand wil voor elkaar onderdoen: dus zo gauw als mogelijk de regie van de kabinetsformatie weer bij de koning leggen.
Nu lijkt het er op dat D66 een te grote broek aantrekt door alles te doen om ChristenUnie er niet bij te betrekken. Hij heeft geprobeerd dat onmogelijk te maken. Het wordt tijd, dat de Koning de regie weer krijgt: zeer tegen de zin van D66

J. Elsinga, Ermelo - woensdag, 24 mei 2017


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties