De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Hoofdartikeldinsdag, 25 april 2017

Franse uitslag ook waarschuwing aan EU
De Fransen hebben zondag keihard afgerekend met de oude politieke garde. Voor het eerst sinds decennia is geen kandidaat van de gevestigde partijen vertegenwoordigd in de beslissende, tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Zondag in de eerste ronde werden de sociaal-democratische en centrum-rechtse kandidaten verslagen door de relatieve nieuweling Emmanuel Macron en de buitenstaander in de Franse politiek, Marine Le Pen. Op 7 mei mogen de Fransen kiezen tussen deze twee.
De verkiezingsuitslag van zondag weerspiegelt een enorm verlangen de zittende politieke macht de rekening te presenteren voor wat veel Fransen zien als het vastlopen van het politieke systeem. De politieke elite van traditioneel links en rechts is er in veertig jaar niet in geslaagd de maatschappij te moderniseren. Op Europees vlak is Frankrijk het enige land waar de zwaar opgetuigde verzorgingsstaat uit de jaren zeventig nog bestaat. Het land zit in een economisch dal, met een structurele werkloosheid van meer dan 10 procent en een jeugdwerkloosheid van 25 procent. Volgens opiniepeilingen zijn Fransen het meest pessimistische volk ter wereld, zelfs in Afghanistan en Irak is de bevolking hoopvoller gestemd.
Met Macron en Le Pen hebben de Fransen de keus tussen globalisering en protectionisme, tussen de EU en nationalisme. De links-liberale Macron presenteert zich als pro-Europees en hij wil de rol van de almachtige Franse staat in de economie terugdringen. De uiterst rechtse Le Pen wil naar eigen zeggen de Fransen hun tradities en waarden teruggeven door de immigratie te beperken, uit de euro te stappen en het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen.
Macron maakt de meeste kans de tweede ronde op zijn naam te schrijven, dankzij het ongeschreven cordon sanitaire in Frankrijk. Bijna alle verliezers uit de eerste ronde hebben hun kiezers opgeroepen om op Macron te stemmen.
De Europese Unie heeft al voorzichtig laten doorschemeren dat ze verheugd is als Macron wint. Le Pen in het Elyssée betekent waarschijnlijk het einde van het Franse EU-lidmaatschap en dus het einde van de Europese Unie. Het Brusselse enthousiasme voor Macron wordt overigens niet al te breed uitgedragen. Eerdere steunverklaringen - zoals rond de brexit en het Nederlandse Oekraïne-referendum - pakten verkeerd uit omdat veel kiezers zo’n grote weerzin koesteren jegens de EU dat ze daarom precies het tegenovergestelde stemden. Het zal nu bij de Franse verkiezingen waarschijnlijk meevallen, maar Brussel neemt geen enkel risico.
Ook met Macron aan het bewind is er voor de EU geen reden tevreden achter over te leunen. Met het electoraat van Le Pen en de eveneens eurosceptische radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon opgeteld, heeft ongeveer 40 procent van de Fransen die naar de stembus gingen tegen de Europese integratie gestemd. Le Pen en Mélenchon mogen politieke tegenpolen zijn, zij delen de afkeer van globalisering, vrijhandelsverdragen, Europese bureaucratie en wat zij zien als de Duitse overheersing van de Europese Unie. Een stem op een van beiden, was ook een stem tegen de Europese Unie. Zondag kregen dus niet alleen de traditionele Franse partijen een tik op de neus, maar ook de gevestigde orde in Brussel.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties