De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Regiovrijdag, 7 april 2017

Verbouwlening voor ouderen populair
Leeuwarden - Steeds meer Friese gemeenten willen een zogenoemde blijverslening aanbieden, een lening voor ouderen die hun huis willen aanpassen om langer zelfstandig te kunnen wonen. Na de gemeente Ooststellingwerf, die in januari als eerste Friese gemeente deze lening introduceerde, hebben ook buurgemeenten Weststellingwerf, Heerenveen en Smallingerland zo'n lening in voorbereiding. Ooststellingwerf verwacht dat ook veel andere Friese gemeenten zullen volgen.
Met een blijverslening kunnen ouderen geld lenen om bijvoorbeeld een bad- of slaapkamer te bouwen op de begane grond van hun koophuis. Wethouder Engbert van Esch van Ooststellingwerf zegt dat het voor mensen op leeftijd vaak onmogelijk is om financiering los te krijgen bij banken, omdat banken eisen dat de lening kan worden terugbetaald binnen enkele tientallen jaren. Daarbij wordt de levensverwachting meegewogen. ,,Als je dan 74 jaar oud bent, krijg je geen geld meer."
Volgens Van Esch gaat het vaak om bedragen tussen 20.000 en 35.000 euro. Veel ouderen met een koophuis hebben dat bedrag niet op de bank staan. ,,Het vermogen zit altijd in de stenen. Vaak willen mensen wel graag verbouwen, maar hebben ze geen spaargeld."
De lening hoeft pas te worden terugbetaald zodra ouderen of hun erfgenamen het huis verkopen. Ooststellingwerf heeft er 300.000 euro voor uitgetrokken.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 7 april 2017

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties