De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Hoofdartikeldonderdag, 30 maart 2017

Kritiek op plan voltooid leven groeit
De protesten tegen het voorstel om euthanasie mogelijk te maken bij een zogenoemd voltooid leven zwellen aan. Deze week kwam de artsen-federatie KNMG met een ernstige waarschuwing naar buiten om het kabinetsvoorstel, waarvan VVD en D66 de grote promotors zijn, geen wet te laten worden. De KNMG raadpleegde haar achterban, omdat ze verwacht dat het een belangrijk onderwerp is bij de formatie van een nieuw kabinet. En uit die raadpleging kwamen kritiekpunten naar voren waarop op deze plaats eerder ook al werd gewezen.
Zo waarschuwen de artsen ervoor dat een nieuwe wet kan leiden tot ongewenste maatschappelijke effecten. Het gevaar is groot dat ouderen zich onveilig en overbodig gaan voelen of druk ervaren van hun omgeving om er een eind aan te maken. Het is volgens de KNMG beter om te onderzoeken hoe het gevoel van zinloosheid kan worden aangepakt.
Vanuit sommige (kleine) maatschappelijke organisaties, zoals de Vereniging voor een vrijwillig levenseinde wordt grote druk uit-geoefend op de politiek om het gevoel van voltooid leven een reden te maken voor euthanasie. Zij vinden gretig gehoor bij liberale partijen als VVD en D66 die dit willen doorvoeren daarbij ondersteund door de PvdA.
Niet alleen de artsen, psychiaters, psychologen en politieke partijen als CDA, SGP, PVV en SP vinden dat het voorstel niet moet doorgaan. Er is ook een brede maatschappelijke beweging aan het ontstaan tegen de plannen om euthanasie bij een voltooid leven mogelijk te maken. Zo kwam er een manifest Waardig ouder worden van de ChristenUnie, de ouderenbonden KBO-PCOB en omroep Max dat door duizenden mensen wordt gesteund en ondertekend.
In de nieuwe plannen maakt het kabinet onderscheid tussen zieke en gezonde mensen met een doodswens. Dat onderscheid is volgens de artsen kunstmatig. Bij euthanasie in het geval van een medische achtergrond gelden strenge regels. De voorschriften bij voltooid leven worden veel soepeler, terwijl het hier volgens de artsen ook om complexe zaken gaat.
Het argument in het regeringsvoorstel dat artsen niet worden betrokken bij de afweging of een leven voltooid is, klopt volgens de artsen niet. Ook al hoeven artsen of psychiaters formeel niet betrokken te worden bij de toetsing van een voltooid leven, ze zullen toch bij de procedure betrokken raken, denkt de KNMG. Al is het alleen al om te kijken of de patiŽnt beginnende dementie of een te behandelen psychiatrische aandoening heeft.
Het voorstel draagt het grote gevaar in zich dat het levenseinde in de neoliberale ideologie wordt getrokken waarbij met name ook financiŽle argumenten een rol kunnen te gaan spelen. Levensgroot dreigt de vraag: wat kost mijn leven de maatschappij en de belastingbetaler wel niet?
VVD-leider Mark Rutte heeft in de campagne laten weten te twijfelen of de maatregelen in deze kabinetsperiode moeten worden ingevoerd. Deze inbreng van de grootste partij in de komende coalitieonderhandelingen doet de hoop leven dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Toch is het gevaar niet geweken. De drammerigheid waarmee de voorstanders te werk gaan, doet het ergste vrezen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties