De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Hoofdartikeldinsdag, 28 maart 2017

Duitse stembusgang raakt heel Europa
Premier Rutte noemde in aanloop naar de Franse en Duitse verkiezingen later dit jaar de Nederlandse stembusgang 'de Europese kwartfinale in de strijd tegen het populisme´. De verkiezingen in Frankrijk zag Rutte als de halve finale en die in Duitsland als de finale. Nu valt er veel voor te zeggen dat niet in Duitsland maar in Frankrijk de échte finale plaatsvindt omdat als de rechts-extremistische Marine Le Pen wint de kans groot is dat het land uit de EU stapt. Maar ontegenzeggelijk zijn ook de Duitse verkiezingen van groot belang voor de toekomst van de EU.
In Duitsland heet 2017 het Superwahljahr (superverkiezingsjaar) omdat na verkiezingen in drie deelstaten in september bij de landelijke verkiezingen wordt bepaald of Angela Merkel weer bondskanselier wordt namens de CDU. De populaire Martin Schulz neemt het voor de SPD op tegen Merkel. Misschien nog belangrijker dan de uitkomst van die kanseliersstrijd, is de vraag hoe groot de eurosceptische en anti-immigratiepartij Alternative fur Deutschland (AfD) wordt.
De Duitse deelstaatverkiezingen worden als thermometer voor de landelijke politiek gezien. Zondag slechtte de AfD in Saarland de kiesdrempel van 5 procent bij de verkiezingen voor het deelstaatparlement. Verwacht wordt dat de rechts-conservatieve partij ook bij de verkiezingen volgende maand in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen daarin slaagt. Vorig jaar werd de piepjonge partij in vijf andere deelstaatparlementen gekozen. Niemand twijfelt eraan dat de opkomst van de AfD een landelijke trend is.
Met de intrede van de AfD in september in de Bondsdag zal voor het eerst in de geschiedenis van het naoorlogse Duitsland het rechts-populistische geluid landelijk worden vertolkt. Dat is een politieke aardverschuiving omdat het rechts-populisme tot nu toe geen wortel kon schieten. Het werd geassocieerd met het diep verafschuwde nationaal-socialisme. Met een AfD in de Bondsdag zal Duitsland een minder uitgesproken pro-Europees beleid kunnen voeren.
En dat juist nu Duitsland als grootste en sterkste EU-lidstaat in de rol wordt gedwongen om in de EU het voortouw te nemen. Zoals dit weekeinde in Rome door de Europese leiders bij de herdenking van zestig jaar Verdrag van Rome - de 'geboorteakte’ van de EU - werd gememoreerd, staat de EU voor de grootste uitdagingen in haar geschiedenis. De eurozone vertoont breuklijnen en de migratiecrisis is nog niet opgelost. In sommige Oost-Europese lidstaten wordt een loopje genomen met de rechtsstaat. En buitenlandse leiders (Trump, Poetin en Erdogan) oefenen druk uit om de EU in elkaar te laten storten.
Met de brexit krijgt Duitsland een nog grotere rol. Door het vertrek van de Britten kan de Duitse dominantie in de EU zo groot worden dat de kloof met zuidelijke eurolanden - die de door Berlijn opgelegde begrotingspolitiek afwijzen - nog groter wordt. Duits leiderschap in de EU was vanwege het oorlogsverleden altijd al balanceren op een dun koord, maar het wordt er niet eenvoudiger op.
Aan de vele uitdagingen voor de EU kan straks het betwiste Duitse leiderschap worden toegevoegd. En dat terwijl in dat land de EU-politiek onder vuur ligt met de opkomst van de AfD. De Duitsers spreken van een Superwahljahr, maar voor de hele EU is dit een beslissend jaar.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties