De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Hoofdartikeldinsdag, 21 maart 2017

EU lijkt op weg naar een herwaardering
Elke zondag gaan in vijftig Europese steden in zeven landen duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor de Europese Unie. De 'Pulse of Europe´-beweging wil het bestaande beeld doorbreken alsof de meeste burgers tegen de Europese eenwording zijn. En voorafgaand aan de stembusgang in ons land van vorige week betoogden in Berlijn duizenden mensen onder het motto 'Bleib bei uns´ tegen de PVV en andere eurosceptische partijen die de EU uiteen willen drijven.
De demonstraties stellen qua aantal deelnemers natuurlijk weinig voor, maar ze markeren wel een omslag die zich heel voorzichtig lijkt af te tekenen. De bevolkingen in de EU-lidstaten lijken meer geneigd de voordelen van de Europese samenwerking te zien dan voorheen. Zo deden vorige week in Nederland de ronduit pro-Europese partijen D66 en GroenLinks het bijzonder goed bij de verkiezingen. Ons land werd toch niet de gevreesde dominosteen die na de brexit en de verkiezing van Trump zou omvallen door de populistische golf.
In Duitsland wint de nieuwe SPD-leider Martin Schulz aan populariteit met zijn campagne tegen populisme en 'Europa-bashen’, zoals hij het noemt. Tot voor kort was Schulz voorzitter van het Europees Parlement en in die hoedanigheid herinnerde hij uitgesproken euroscepti als de Italiaan Silvio Berlusconi en de Brit Nigel Farage in scherpe bewoordingen aan de verworvenheden van de Europese integratie. Dat leverde hem in Duitsland veel welwillendheid op.
In Frankrijk zijn binnenkort presidentsverkiezingen waarbij de extreem-rechtse, eurosceptische Marine Le Pen en de progressieve liberaal Emmanuel Macron de belangrijkste kandidaten zijn. Le Pen haalt veel stemmen, maar naar verwachting zal Macron, die met zijn programma dicht tegen D66 aanleunt en het enthousiasme van die partij voor de EU deelt, uiteindelijk toch winnen.
Er lijkt in Europa sprake van een omgekeerd Trump-effect. De manier waarop de omstreden Amerikaanse president te werk gaat, toont aan dat een populist aan de macht brengen niet altijd goed uitpakt. Minstens zo belangrijk is de schokgolf die de brexit teweeg heeft gebracht. Het vertrek uit de EU komt Groot-Brittannië economisch en geo-politiek duur te staan. Daardoor wordt in de andere 27 EU-lidstaten onderkend dat de Europese integratie zo gek nog niet is.
De brexit heeft ook Europese bewindslieden tot de nodige bescheidenheid gebracht. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de liberale leider Guy Verhofstadt mogen nog allerlei vergezichten schetsen van verregaande Europese integratie, maar zij worden soeverein genegeerd door de Europese regeringsleiders. Van een overdracht van meer bevoegdheden naar Brussel of van een uitbreiding van de EU met andere landen wordt weinig meer vernomen. Ook is een Europa van meerdere snelheden, waarbij gelijkgestemde landen gezamenlijk optrekken, niet langer taboe. De ontnuchterde Europese Unie lijkt pas op de plaats te gaan maken.
Bij de politici zijn de ambities omlaag geschroefd. En veel burgers herwaarderen na Trump en brexit de Europese samenwerking. Beide vinden elkaar in de overtuiging dat in Europa vast moet worden gehouden wat is bereikt.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties