De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Hoofdartikelmaandag, 27 februari 2017

Welke onderwerpen bepalen verkiezingen?
De verkiezingsstrijd wordt vooral gestreden in debatten. Dat is de bijna algemene overtuiging van onder anderen politieke analisten. Lijsttrekkers lijken het daarmee eens te zijn: diverse lijsttrekkers hebben hun medewerking aan debatten afgezegd, na afwegingen over het mogelijke verlies of het behalen van winst tijdens een publieke confrontatie. De lijsttrekkers hebben hun lesje geleerd tijdens een televisie-debat voor de vorige verkiezingen: SP-leider Roemer ging af en dat heeft hem en zijn partij veel stemmen gekost. De afgelopen week heeft Henk Krol van de partij voor de ouderen gemerkt hoe het publiek een slecht optreden afstraft. Krol deed mislukte goocheltrucjes met cijfers bij het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar.
Gisteravond was er een debat zonder Rutte van de VVD en Wilders van de PVV. De twee partijen staan in de peilingen dicht bij elkaar. Beide willen de grootste worden. Een confrontatie kan leiden tot een hogere verwachting voor de een en een lagere verwachting voor de ander. Zonder Wilders bij een debat heeft Rutte alleen maar te verliezen: hij moet proberen de slimste, de leukste en de verstandigste te zijn tegenover vooral Buma van het CDA en Pechtold van D66. Maar die confrontatie is niet zo interessant voor Rutte: hij moet Wilders-stemmers binnenhalen en dat gaat het beste in een confrontatie. Het winnen van een debat zonder Wilders, levert Rutte niet al te veel op.
De verkiezingsstrijd geeft een zeker inzicht in de kwaliteit van de politiek in ons land. Diverse partijen laten zich in hun strategie leiden door de angst voor Wilders. De afgelopen jaren zijn partijen op onderdelen richting Wilders opgeschoven, uit angst voor een al te grote populariteit van de PVV. En de debatten op radio en televisie zijn erg belangrijk geworden, belangrijker dan de rijkdom aan ideeën of een sterke overtuiging.
Het oordeel van de kiezer over de winnaar van een debat gaat vooral over de beste presentatie, de grootste gewiekstheid of de leukste humor. Tekenend in dit verband is de houding van Buma die op quasi-grappige wijze het premierschap claimt.
De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn door deze omstandigheden vooral Néderlandse verkiezingen. Maar de wereld is groter dan ons kleine landje. Gebeurtenissen in buitenlanden zijn van grotere betekenis dan de punten die partijen binnenhalen.
Bovendien kan met enige verbijstering worden vastgesteld dat grote onderwerpen, zoals de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor het klimaat in grote delen van de wereld, wel worden genoemd, maar niet de onderwerpen zijn waarmee partijen de verkiezingen willen winnen. Anders gezegd: de verkiezingen gaan over van alles, maar de grote onderwerpen die de levens van honderden miljoenen mensen raken, tellen nauwelijks mee. Angst voor het populisme en de zorg om een goede presentatie zijn belangrijker.
Zo ontstaat een nieuwe kloof. Naast de kloof die mensen ervaren omdat ze het gevoel hebben niet gezien te worden, komt de kloof tussen politiek en mensen die zich zorgen maken over het ontbreken van visie en beleid omtrent bedreigingen die veel ingrijpender zijn dan de onderwerpen en de manier waarmee politici willen scoren.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties