De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Hoofdartikelvrijdag, 10 februari 2017

In oorlog verdwijnen alle nuances
Het is oorlog in de Verenigde Staten: president Trump en de media bestrijden elkaar over 'de waarheidī. Al voordat Trump het Witte Huis betrok, was het raak. Trump beschuldigde de gevestigde media ervan niet alleen selectief te zijn in de berichtgeving, maar ook van het weglaten of verdraaien van de feiten. Intussen zijn de verhoudingen op scherp gezet. Trump vindt dat de media zo erg liegen over de feiten dat hij spreekt over 'alternatieve feitenī.
Iedereen kan weten dat media nooit een weerspiegeling kunnen gegeven van de werkelijkheid. In alle vormen van journalistiek zitten subjectieve elementen: waarom schrijft een journalist over dit onderwerp en niet over een ander? Alle omstandigheden en achtergronden kunnen onmogelijk worden opgesomd. Serieuze media proberen ondanks de beperkingen een zo betrouwbaar mogelijk beeld te geven, en als het goed is willen media zich verantwoorden over hun keuzes en eventueel vergissen of eenzijdigheden rectificeren.
Trump heeft ook geen hoge pet op van media in Europa. Trump beschuldigde Europese media ervan aanslagen door moslims niet te melden. Op het lijstje van 78 niet vermelde aanslagen stond die in Parijs - een voorbeeld van het onzinnige van de bewering van Trump. De Nederlandse nieuwssite Nu.nl checkte de lijst op de eigen site: 59 aanslagen waren wel gemeld; de rest niet omdat het ging om incidenten waarbij, bijvoorbeeld, geen dode viel.
Het bizarre is dat het lijstje van Nu.nl en van andere media die hetzelfde deden, door Trump gebruikt kan worden als de noodzaak om snoeihard op te treden tegen moslimgeweld: de media geven immers aan hoe veel aanslagen er al zijn geweest.
Het verontrustende van de oorlog tussen de media en Trump is dat de redelijkheid weg is. Het heeft geen enkele zin om Trumps beweringen te weerleggen. Het gaat niet meer om de waarheid, het gaat om het gevoel van mensen die in Trump het antwoord zien op de misŤre waar ze in zitten. Als media kunnen laten zien dat ze betrouwbaar zijn, zal dat Trump en de zijnen niets zeggen: de enige waarheid die telt, is die van het gevoel.
In een oorlog verdwijnt alle nuance. Dat dreigt ook in de oorlog tussen media en Trump. Bijvoorbeeld bij de beoordeling van Trumps vriendschappelijke verhouding met de financiŽle wereld. Trump wil beperkende maatregelen ten aanzien van banken en andere financiŽle instellingen terugdraaien. Zijn adviseurs in dezen hebben nauwe banden (gehad) met de zakenbank Goldman Sachs. De financiŽle wereld lijkt onder Trump weer meer risicoīs te kunnen nemen, met klanten als slachtoffers als het (weer) mis gaat. De nuance is dat president Obama, midden in de crisis, ůůk bankmensen aantrok als adviseurs. En de aanvankelijke strenge regels om dramaīs als tijdens de financiŽle crisis te voorkomen, werden verzacht, ten gunste van de banken. Het voorstel van Nobelprijswinnaar Stiglitz om de Amerikaanse banken in crisis te nationaliseren, waardoor de schade voor burgers veel minder zou zijn, werd verworpen na een flinke lobby van de banken.
De macht van het grootkapitaal heerste helaas ook al onder voorgangers van Trump.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties