De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 9 februari 2017

Gaswinning omlaag, beloven lijsttrekkers
Groningen - De jaarlijkse gaswinning in Groningen moet omlaag. Dat zeiden bijna alle lijsttrekkers gisteren tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat in het Groningse provinciehuis. Alleen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die namens zijn partijleider Mark Rutte gisteren de honneurs waarnam, wil een verlaging alleen als het veilig is.
De gaswinning was hét regionale onderwerp gisteren in het debat, waar ook de lijsttrekkers van PvdA, SP, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en 50Plus aan deelnamen.
Jesse Klaver (GroenLinks) zei dat de gaswinning naar twaalf miljard kuub per jaar moet, de volgens rapporten veilige hoeveelheid. D66´er Alexander Pechtold ging nog verder: het moet naar nul. Dit om Nederland zo klimaatneutraal te maken.
Volgens Sybrand van Haersma Buma (CDA) waren de boringen allang gestopt ,,als deze bubbel onder Den Haag had gelegen". De vaststelling van het kabinet dat de gaswinning in de afgelopen vijf jaar gehalveerd is, vond Buma niet overtuigend omdat 2012 qua opgeboord gas vanwege de stevige winter een piekjaar was.
Hoewel PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher minder gasboringen steunde - ,,Nederland heeft een ereschuld aan Groningen" - werd hij stevig aangevallen. Oppositiepartijen verweten hem dat hij als vicepremier vier jaar alle kans had om iets voor Groningen te betekenen, maar dat niet had gedaan. Asscher zelf noemde dit verwijt ,,gehakketak" en zei liever vooruit te kijken.
Meer hierover in de papieren krant van 9 februari 2017

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties