De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikelmaandag, 6 februari 2017

Kritiek op Trump soms te eenzijdig-negatief
Beleggers in grote delen van de wereld hebben verkeerd gegokt over de effecten van het bewind-Trump. Een deel van hen had er op gegokt dat de beurzen negatief zouden reageren als Trump het Witte Huis zou betrekken. Maar de beurzen gingen omhoog. De reden: beloftes om meer banen te scheppen en de grote achterstand in onderhoud van wegen en bruggen in te lopen, belastingen te verlagen. Dat stimuleert de economie. Het positieve effect wordt versterkt door een sterkere banengroei dan was voorzien.
Na veertien dagen Trump-bewind is het onzeker of de positieve beurs-effecten van het Trump-beleid doorzetten. Grote bedrijven hebben geprotesteerd tegen de immigratie-beperking: die verhindert dat de grote commerciŽle en technische talenten naar de Verenigde Staten komen.
Een andere bedreiging voor het optimisme is de uitwerking van de beperkingen die Trump heeft ingevoerd ten aanzien van grote handelsakkoorden. Tegelijkertijd heeft Trump aangekondigd dat hij wellicht importheffingen gaat opleggen aan bijvoorbeeld China. De Verenigde Staten importeren meer goederen uit China dan ze naar dat land exporteren. Dat moet anders, vindt Trump: importheffingen maken de goederen uit China duurder. Daar komt bij dat de dollar duurder wordt. Daarmee wordt de export van de Verenigde Staten negatief beÔnvloed. Trump heeft op dit punt grote verwijten gemaakt richting China en Duitsland. Die landen zouden een spelletje spelen met de koers van hun munt, namelijk dat die zwakker blijft ten opzichte van de dollar. Het enorme opkoop-programma van de Europese Centrale Bank houdt de koers van de euro zwak en dat is precies wat met name Duitsland goed uitkomt: een zwakke euro is goed voor meer export. Het verwijt van Trump aan Duitsland is merkwaardig. Dat land is namelijk een van de grootste critici van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank.
Het spel van markten en koersen is gevaarlijk. Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft effecten op de wereldhandel. Bovendien bestaat de kans dat Trump met afzonderlijke landen handelsovereenkomsten gaat sluiten, ook in Europa. De gevolgen daarvan raken het hart van de Europese samenwerking, ook economisch. Alle reden dus om de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden.
De zorgen over, en de kritiek op het economisch beleid van Trump zijn terecht. Maar dan moeten die zorgen zijn gebaseerd op reŽle argumenten. Dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld de verwijtende toon over Trumps leuze: 'Amerika eerst‚Äô. Er zou reden zijn voor kritiek als de president niet in de eerste plaats voor zijn land gaat. Ofwel: het klimaat waarin Trump wordt bekritiseerd is wel erg eenzijdig-negatief. Tegelijkertijd: het enige wat telt voor een oordeel zijn de feiten op langere termijn.
Protectionisme is uiteindelijk slecht voor alle spelers. Die overtuiging blijft overeind, ook als gedurende een periode de economie van de Verenigde Staten goed draait. In Groot-BrittanniŽ lijkt de komende brexit de economie eerder te stimuleren dan te verzwakken. Sommige sectoren van de Britse economie hebben er al mee te maken. Eerlijke, reŽle kritiek op Trump blijft geboden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties