De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Regiomaandag, 23 januari 2017

Met bakker Wouda verdwijnt een begrip in de regio
Surhuizum - De nog net twaalfjarige Ieme staat met mem Henny Pool in de winkel van bakker Wouda in Surhuizum. Hij is morgen jarig en komt met zijn moeder inkopen doen voor de visite. De winkel is vandaag voor het laatst open, waarmee het dorp zijn bakker kwijtraakt. ,,Zonde, heel jammer", vindt Henny Pool. Iedere week haalde ze er haar brood. ,,Ik ga het missen."
Oranjekoek wilden ze gistermiddag graag hebben en wel van Wouda’s Bakkerij. Die is het lekkerst, zegt Ieme. Op dat moment schiet Sape Wouda (46), die in de winkel staat, vol.
Vlak na de jaarwisseling moest Wouda voor zijn bedrijf het faillissement aanvragen. De hoofdvestiging in Surhuizum en de winkels in Rottevalle en Harkema werden daarop met ingang van 3 januari gesloten. Gisteren ging de winkel in Surhuizum weer open. Tijdelijk, om de voorraad uit de bakkerij te verkopen en zo nog wat opbrengst te krijgen. Ook vanochtend kunnen klanten er nog terecht.
De bakkerij bestond ruim honderd jaar en is een begrip in de regio. Wouda laat een zwart-witfoto zien waarop zijn oerpake Tamme Wouda, oprichter van het bedrijf, bezig is met banketwerk. Samen met zijn vrouw begon hij in 1910 in een pand aan de Doarpsstrjitte. Het was het begin van een bakkersfamilie, want veel zonen en kleinzonen gingen ook het vak in en begonnen een eigen onderneming. Achterneven van Wouda runnen momenteel nog een bakkerszaak in Hengelo en Penticton, Canada. Lees het hele verhaal in het Friesch Dagblad van 21 januari 2017

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties