De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiomaandag, 23 januari 2017

Drukte op ijs ondanks waarschuwingen
Leeuwarden - ,,Mooi zwart ijs, op ondiep water. Mijn zoon van drie, Mats, heeft zijn eerste ervaring op natuurijs", vertelt Richard Bos uit Steggerda. Met zijn vrouw en twee kinderen was hij gisteren begin van de middag aan het schaatsen op een stuk nieuwe natuur bij De Lende, ter hoogte van de Blesbrug tussen Wolvega en De Blesse. ,,Het was heel druk, er waren twee-, driehonderd mensen tegelijk op het ijs."
Door de strengere nachtvorst dan verwacht kon er afgelopen weekeinde op verrassend veel plaatsen geschaatst worden, vooral in het oosten en zuiden van het land. Een cadeautje van de natuur werd dat genoemd op sociale media. Maar ook in Fryslân werd er op ondergelopen weilanden en ander landijs volop geschaatst. Zo waren er berichten van schaatspret bij onder meer Ezumazijl, Akmarijp, Smalle Ee, Tijnje, Earnewâld en op De Brekken bij Sneek, de Ryptsjerkerpolder bij Tytsjerk en het Nannewiid bij Oudehaske. Op de Marumer Lage in het Groningse Westerkwartier telde Staatsbosbeheer vijfhonderd schaatsers.
Zelfs enkele natuurijsbanen in Fryslân waren open, zoals in Hempens, Nijelamer en Steggerda. In het buurtschap Techum bij Leeuwarden ging de nieuwe ijsbaan open. En de ijspret is nog niet voorbij. IJs- en wederdienende houdt ijsclub De Polder vandaag in Bantega de eerste kortebaanwedstrijd van het seizoen, voor heren vanaf zestien jaar. De start staat gepland om elf uur.
De KNSB bleef niettemin ook gisteren de hele dag herhalen dat het niet veilig is om op vaarten, plassen en meren te schaatsen. IJsmeester Sytse Kroes van de De Friesche IJsbond, de vereniging van ijswegencentrales in Fryslân, sloot zich gistermiddag bij dat advies aan. ,,Niet doen, het ijs is nog niet vertrouwd."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van maandag 23 januari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties