De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Hoofdartikeldinsdag, 17 januari 2017

Nepnieuws voedt onverschilligheid
Hillary Clinton zit achter de oprichting van Islamitische Staat en loopt aan de leiband van Wall Street. De paus wil dat Donald Trump in het Witte Huis komt. Niemand kan bewijzen dat Donald Trump door dit soort nepnieuws aan de macht is gekomen, maar het heeft ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld.
De beschuldigende vinger voor het verspreiden van onzinnig nieuws op social media dat een eigen leven gaat leiden, is gericht op Rusland. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa dringt het besef door dat Moskou met belastende onzin-berichten het politieke proces wil manipuleren. Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten probeert Rusland de verkiezingen in tientallen landen te manipuleren.
In Duitsland is de regering bang dat Russen zich digitaal gaan bemoeien met de stembusgang dit jaar om bondskanselier Angela Merkel te beschadigen. Facebook, de belangrijkste nieuwsbron van jongere generaties en een medium waar veel nepnieuws is te vinden, gaat nu na forse druk van Berlijn iets doen om de verspreiding van flauwekul-berichten tegen te gaan.
Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie verlangt van social media - zoals Facebook en Twitter - een consequente aanpak om de verspreiding van nepnieuws op internet tegen te gaan. Ook politiek Den Haag ziet het gevaar en wil zich wapenen tegen cyberaanvallen nadat RTL Nieuws er dit weekeinde in slaagde de social media-accounts van een aantal Kamerleden te hacken.
Het belangrijkste oogmerk van Rusland is om met een desinformatiecampagne onrust en chaos te veroorzaken. Het is natuurlijk meegenomen als een Moskou-welgezinde kandidaat wint, maar dat is niet de primaire bedoeling. Merkel hoeft niet ten val worden gebracht, het is al voldoende als zij wordt verzwakt door de opkomst van populisten in Europa.
Ook Trump hoefde niet te winnen van Moskou. Dat de legitimiteit van het Amerikaanse politieke systeem door het nepnieuws door velen in twijfel wordt getrokken, is al een overwinning voor president Poetin. Dat Trump daarbij ook nog een handje hielp door te roepen dat de verkiezingen doorgestoken kaart zouden zijn als hij zou verliezen en dat de inlichtingendiensten zelf nepnieuws verspreiden, is een onverwachte bonus voor Poetin. Hoe meer verwarring en onduidelijkheid hoe beter.
Rusland wil een klimaat scheppen waarin het moeilijk wordt waarheid en leugen van elkaar te onderscheiden. Het wil de suggestie wekken dat iedereen die op gaat voor een politiek ambt een verborgen agenda heeft. Dat voor politici niet het landsbelang geldt, maar dat het onbetrouwbare zakkenvullers zijn die alleen het eigen belang op het oog hebben.
Door de verspreiding van nepnieuws wordt twijfel gezaaid over de motieven van politici. Als moeilijk verschil kan worden gemaakt tussen nepnieuws en harde feiten groeit het wantrouwen en worden mensen onverschillig. En dat is juist de bedoeling. In het cynische wereldbeeld van Poetin wordt het toch al zwakke en decadente Westen daarmee verder verzwakt. Hoe meer de leugen online regeert, hoe meer de wil om westerse waarden, democratie en vrijheid te verdedigen wordt ondergraven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties