De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Cultuurzaterdag, 14 januari 2017

Jarig Apollo trakteert zichzelf op compositie
Het nieuwe muziekstuk heet Apollo Ouverture en is van de hand van de uit Oranjewoud afkomstige componist Jan de Haan. Hij schreef 25 jaar geleden al eens de Apollo Mars, die sindsdien jaarlijks wordt uitgevoerd. Tijd voor iets nieuws, vond het bestuur.
De ouverture zal de meeste Grousters als muziek in de oren klinken, omdat bekende melodieën van de Grouster Gebroeders Halbertsma te herkennen zijn. De begintonen van de ruim zes minuten durende compositie zijn dezelfde als die van het Fries volkslied.
Het wordt één groot feestjaar voor Apollo dat dit jaar precies 125 jaar geleden werd opgericht. Het ontstond ooit als harmonie, veranderde daarna in een fanfare en in 1964 werd het een brassband. Momenteel zijn er 23 leden. Opmerkelijk is dat zeker de helft afkomstig is van buiten Grou. Het gaat veelal om oud-Grousters of muzikanten die in de buurt wonen. Elke vrijdagavond komen ze bijeen om te oefenen in de sportkantine van Meinga.
Voor de toekomst hoeft Apollo zich niet ongerust te maken, want op het jeugdorkest zitten liefst twintig enthousiaste jongelui. Van hen zitten twaalf op het jeugdorkest. Als dit B-orkest oefent, zijn er vaak een stuk of drie, vier leden van het A-orkest die hen ondersteunen. Dat is een eis van dirigent Piet Visser, die al zeventien jaar voor Apollo staat. ,,Sûnder dy steun spilet it folle minder. Mei de erfaren krachten is it foar de jonge bern folle leuker om te spyljen. As je it foar harren leuk meitsje, komme se wol nei it korps", legt Visser uit.
Kampioen
Al jaren is Apollo een bekende naam in de brassbandwereld. Geregeld doen ze mee aan concoursen en festival. Van 2001 tot en met 2003 waren ze kampioen in de vierde divisie bij de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). Sinds 2004 komt Apollo uit in de derde divisie. In 2015 werd het tweede op het NBK en vorig jaar won het de beker in de derde divisie van het Gouden Spiker Festival.
Voor het nieuwjaarsconcert contracteerde Apollo de uit België afkomstige kornettist Harmen Vanhoorne. Hij trad in 2007 in dienst bij het Trumpet Corps of the Royal Wind Band of the Belgien Guides als jongste muzikant ooit. De professionele muzikant heeft sindsdien tal van grote solistenwedstrijden gewonnen over de hele wereld.
Volgens voorzitter Siegrid Bosch-ma staan er dit jaar nog tal van concerten op stapel. In februari is Apollo weer present bij het Sint Piterfeest. Dankzij een ondernemer in het dorp krijgen de muzikanten een nieuwe, warme, rode winterjas. In juni staat er een promsconcert bij de haven gepland met Elske de Wal en op 17 november is er een groot jubileumconcert. Waar en hoe precies moet nog geregeld worden. Boschma: ,,Wy wolle Apollo wer in ´boost´ jaan yn it doarp."
Het nieuwjaarsconcert van Apollo is morgenavond om 20.00 uur in de Sint Pitertsjerke.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties