De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Sportmaandag, 9 januari 2017

Het was rustig op de gangen van Thialf tijdens de sprintnummers
Sporttribunaal
Meer wedstrijden, meer afstanden, meer schaatsers en meer kampioenen. Afgelopen weekeinde werden voor het eerst het EK allround en het EK sprint gecombineerd in n toernooi. De schaatsliefhebber kon drie dagen zijn hart ophalen. Is dit wat de schaatssport al veel eerder had moeten doen of wordt het t veel?
<cci:sportverwijzing class="character" displayname="sportverwijzing" name="sportverwijzing">Annamarie Thomas, voormalig topschaatsster op middenafstand:</cci:sportverwijzing>
,,Ik vind het mooi dat er een EK sprint is en jammer dat het er vroeger niet was. Alleen heeft het volgens mij geen zin om het te combineren met een EK allround. Een aantal dames moet nu alsnog kiezen, terwijl ze aan beide toernooien mee had kunnen doen. Ik had bijvoorbeeld ook moeten kiezen als ik nog schaatste. Verder is het gaaf dat er een heel weekeinde schaatsen is. Dat maakt het je geld voor de kaartjes van Thialf helemaal waard. Schaatsliefhebbers vinden het niet snel te veel. Je hoeft immers niet alles te zien."
Jan Ykema, won zilver op de 500 meter op de spelen van Calgary:
,,Het was mijn droom als sprinter om een EK sprint te hebben. Destijds hebben we het er al over gehad, maar kwam het niet verder dan een idee. Ik heb drie dagen genoten in Thialf en met mij velen. Want tijdens de sprintnummers was het opvallend rustig op de gangen. In het nieuwe Thailf kun je tijdens de pauzes even wat eten en daarna begint het alweer. Je hoeft niet meer naar buiten om iets te kopen. Het sprinten leeft weer in Nederland, toch een allroundland. Op den duur kan er zelfs een los EK sprint komen, met meerdere afstanden. In de eerste honderd meter wordt het verschil gemaakt. Dus waarom dat niet als losse afstand? En de driehonderd meter. Dan kun je een los EK sprint krijgen op den duur. Maar dit is in elk geval een prachtig begin."
Piet de Boer, de Friese schaatser van de vorig eeuw:
,,Het is leuk dat er een EK sprint is georganiseerd, maar in combinatie met het EK allround duurt het allemaal zo lang. Dat zijn lange afstanden, waarbij je bovendien al weet wie de winnaar wordt: Sven Kramer. En al die dweilpauzes tussendoor... Ik kon zaterdag rustig een uurtje fietsen, zonder dat ik veel miste. En van van 's ochtends tot 's avonds achter elkaar schaatsen is gewoon te veel. Overdaad schaadt. Een EK sprint is leuk, spannend. Het gaat om honderdsten. De winnaar kun je niet vooraf al aanwijzen. In combinatie met het EK allround zou ik het alleen dus niet doen. Maar Thialf zit drie dagen vol, dus commercieel is het wl interessant."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties