De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Hoofdartikelmaandag, 9 januari 2017

Westen moet na´viteit jegens Poetin afleggen
Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat is aangetoond dat Russische hackers toegang hebben gehad tot computersystemen van zowel Amerikaanse Democraten als Republikeinen tijdens de verkiezingscampagne. De inbraken leverde informatie op die via Wiki Leaks de wereld in werd gestuurd. De informatie was vooral schadelijk voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton - zij werd door de informatie die was gestolen in diskrediet gebracht. En dat was precies de bedoeling, zeggen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Poetin wilde Clinton niet als nieuwe president.
De afgelopen weken was er een openlijk meningsverschil tussen de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump en de inlichtingendiensten. Trump hield aanvankelijk vol dat er geen sprake was geweest van be´nvloeding van de verkiezingen door gelekte berichten. Afgelopen vrijdag, na een urenlang overleg tussen de diensten en Trump, ontkende Trump niet langer de beweringen over de inbraken door de Russen. Wel blijft hij ontkennen dat die inbraken enige invloed hebben gehad op de uitslag van de verkiezingen.
Veiligheidsadviseurs waarschuwen dat Rusland de tactiek bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook elders in de wereld zal toepassen. Computer-inbraak is een steeds meer toegepast 'wapen┤ in de strategie van Rusland om invloed te hebben op politieke ontwikkelingen in andere landen.
Deze praktijken zijn niet nieuw; wel nieuw is de kennelijke systematische aanpak van Rusland om steeds meer mogelijkheden te creŰren om in te breken in computersystemen en op basis van de zo verkregen informatie en inzichten de openbare en politieke orde in westerse landen te be´nvloeden.
Het is een gevaarlijke illusie om te denken dat alleen Rusland probeert in te breken in computersystemen: ook westerse landen doen aan de nieuwe vorm van spionage. Er is vermoedelijk wel een verschil in werkwijze tussen de Russen en die in westerse landen: Rusland heeft onder leiding van de ex-KGB┤er Poetin de kansen van computer-inbraken eerder ingezien en heeft veel ge´nvesteerd in de inbraak-technieken; in westerse landen heerste een meer laconieke houding ten aanzien van bescherming van computersystemen en ten aanzien van de 'opbrengsten┤ van spionage via het inbreken in computersystemen. En misschien ligt achter die laconieke houding wel een grote na´viteit over de doelen en strategieŰn van Rusland onder Poetin.
De betekenis van de Russische inbraken is waarschijnlijk groot geweest. De verkregen informatie gaf de Russen de mogelijkheid de kwetsbare punten van Clinton en haar campagne te zien. Dat inzicht werd gebruikt om belastende informatie te verspreiden, waardoor de positie van Clinton werd verzwakt.
Hoe groot de effecten van het publiceren van de gevoelige informatie precies zijn geweest, is niet vast te stellen. Wel is duidelijk dat de be´nvloeding van de Amerikaanse verkiezingen ook bedreigend is voor andere landen.
Westerse landen moeten alle na´viteit ten aanzien van Poetin afleggen en ervan uitgaan dat hij niets ontziend is in het streven om zijn doelstellingen te bereiken. Als ex-KGB┤er heeft hij de radicaliteit die daarvoor nodig is, grondig aangeleerd.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Wat valt er voor Poetin nog te hacken hier? Hij heeft alles toch al mee gekregen via onze talkshows en Tweede Kamerlijn. moeten wij ons niet meer zorgen maken over b.v. drugs gerelateerde criminaliteit?

T G Holwerda, Swifterbant - dinsdag, 10 januari 2017


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties