De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Cultuurdinsdag, 3 januari 2017

Friese korpsen maken zich op voor WMC
Kerkrade - Voor veel Friese muziekverenigingen staat 2017 in het teken van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. In juli reizen circa twintig verenigingen uit Fryslân en Groningen naar Limburg om daar mee te doen aan de Olympische Spelen voor amateurorkesten.
Onder hen zijn twee Friese titelveredigers: Advendo Sneek, die in 2013 de titel Marsparade veroverde, en de Spijkerpakkenband uit Opsterland die kampioen werd bij de brassbands. Alle Friese showbands die zich op het wereldtoneel meten met de rest komen op 29 april naar Sneek voor het evenement Take One. Hier laten ze op het sportcomplex van SWZ Boso voor het eerst hun wereldshow zien. De showbands gaan dan elkaars shows beoordelen, zodat ze de maanden erna nog volop de puntjes op de i kunnen zetten.
Voor Advendo is het WMC het belangrijkste evenement van het jaar, zegt PR-manager Bart van der Vliet. Er wordt al twee jaar naar het concours toegewerkt. De Snekers zouden graag de wereldtitel op de show weer eens willen pakken en natuurlijk de titel op de Marsparade prolongeren. Voor het zover is staan er nog andere leuke uitdagingen op de agenda. Zo reizen de Snekers in februari naar Noord-Italië om daar zeker zes carnavalsoptochten op te fleuren.
Jump-act
De uitnodigingen hebben ze te danken aan hun imponerende jump-act die ze vorig jaar in de show deden. Het gelijkmatig springen van de Snekers vraagt veel van hun conditie en zal mogelijk ook op het WMC te zien zijn. ,,Maar hoe de show er precies uit komt te zien is nog een geheim", zegt Van der Vliet. ,,In 2013 waren we aan het headbangen en er gaat nu ook weer wat geks gebeuren. Of de jumpact er bij zit: het zou zomaar kunnen. Iets wat zo populair is, waarom zou je dat bij één seizoen laten."
Naast vaste WMC-gangers als Pasveer Leeuwarden en Takostu Stiens zijn de drumfanfare en majorettes van de christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga dit jaar in Kerkrade. Met hun nieuwe instructeurs Guus Pieksma en Henriëtte Hijlkema komen ze met nieuwe muziek en dito benadering. De regerend Nederlands kampioen in hun divisie heeft als thema van hun nieuwe show 'grutsk´. In Kerkrade komt de drumfanfare op het onderdeel Mars in de zogeheten World Division uit.
Aan het WMC doen dit jaar een recordaantal deelnemers mee. Het gaat om meer dan twintigduizend muzikanten, verdeeld over 260 orkesten uit 32 landen en vijf continenten. Opvallend is het grote aantal debutanten: meer dan vijftig orkesten doen voor de eerste keer mee. Er zijn opmerkelijk meer orkesten uit China, Polen, Litouwen, Hongarije, Tsjechië en Bosnië-Herzegovina en Columbia dan voorgaande edities.
Bij de fanfares zijn er minder Friese verenigingen in Limburg. Studio uit It Heidenskip had graag gewild, zegt Hendrik Haanstra, maar vanwege bezettingsproblemen is dat niet haalbaar. ,,Wy hawwe gjin waldhoarns en om in hiele seksje te lienen is te gek", zegt Haanstra. Wel gaan ze naar het Duitse Rastede.
Het WMC duurt van 6 tot en met 30 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties