De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiozaterdag, 23 juli 2016

Damwanden voor bijzondere berging zijn bijna klaar
Lemmer - De wraklocatie oogt op het moment nog niet spectaculair. Uitvoerder Leemans Speciaalwerken uit Vriezenveen heeft damwanden van 25 bij 36 meter om de locatie in het water geplaatst. De damwanden zijn gisteren verstevigd en binnenkort wordt het water tussen de wanden weggepompt. Dan komen er twee kranen te staan en zal het vliegtuig voor het eerst in 75 jaar te zien zijn.
Leemans heeft jarenlange ervaring met vliegtuigbergingen en inmiddels 35 van dergelijke bergingen op het cv staan. Enkele weken geleden haalde het bedrijf nog de Zwitserse straaljager die in Bitgum neerstortte uit de grond. Maar de klus op het IJsselmeer is om meerdere redenen bijzonder, vindt Evander Broekman van Leemans. ,,We hebben nog nooit zo´n grote damwandconstructie gemaakt om een vliegtuig te bergen. De waterdruk op de wanden is gigantisch. Het is een project met veel uitdagingen."
Een van die uitdagingen is de aanwezigheid van meerdere explosieven in het vliegtuigwrak, een Vickers Wellington die in de nacht van 8 op 9 mei 1941 werd neergeschoten. ,,Er liggen bommen met 125 kilo springstof", meldt majoor Arie Kappert, stafofficier Vliegtuigberging van de Luchtmacht. ,,En we weten niet wat voor ontsteking op de bommen zit. Daarom moeten we voorzichtig zijn." Zodra de bommen gevonden zijn zal de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie deze neutraliseren en elders tot ontploffing laten brengen.
Meer in de zaterdageditie van het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties