De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiovrijdag, 22 juli 2016

Fryslân heeft een eigen munt: de Pyk
Leeuwarden - Friezen kunnen voortaan in de eigen provincie met de Pyk betalen. Deze virtuele munt is net zoveel waard als de euro.
Mensen kunnen in Pyken afrekenen via hun mobieltje of met bankoverschrijvingen. Op termijn komt er ook een Pykpas.
Volgens René Poppen, een van de initiatiefnemers van de provinciale valuta, kan een eigen munt een stimulans voor de Friese economie betekenen. ,,Zo´n 80 procent van het geld dat per maand Fryslân binnenkomt, verdwijnt ook gelijk weer uit de provincie. Met een eigen munt kunnen we mensen verleiden het geld in eigen omgeving uit te geven. Het geld blijft zo langer in de provincie circuleren, wat de economie stimuleert."
Volgens Poppen is het idee te vergelijken met muntjes die bij evenementen worden gebruikt ,,Mensen kopen die voor euro´s en kunnen ze vervolgens alleen uitgeven op het festival of in de feesttent."
Fysieke Pyken komen er niet. Poppen geeft toe dat echte munten meer mensen kunnen aanspreken dan digitaal saldo. Maar een chartale vorm maakt de invoering en het gebruik wel een stuk lastiger. ,,Met echte munten moet je ook een systeem van wisselkantoren opzetten. Want wat als mensen een fysieke Pyk willen wisselen voor een euro? En wees eerlijk, hoe vaak betalen we nog met echt geld? De meeste uitgaven maken we over of we pinnen."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 22 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties