De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiodonderdag, 21 juli 2016

IJlst wil met zonnepark eigen stroom opwekken
IJlst - IJlst wil een zonnepark met tienduizend zonnepanelen aanleggen bij de stad. De gemeente Súdwest-Fryslân is enthousiast over het plan en wil meer zonne-energieplannen in de gemeente faciliteren.
Energiecoöperatie IJlst wil dat de elektriciteit voor alle huishoudens in de stad, in IJlst zelf wordt opgewekt. In IJlst staat een grote windmolen die reeds vierhonderd huishoudens van stroom voorziet. Voor de stroomvoorziening van de overige negenhonderd huishoudens is het oog gevallen op zonne-energie.
De beoogde locatie is een stuk land aan de Sudergowei van ongeveer 5 hectare. Het land heeft nu een woonbestemming. De coöperatie denkt nog na over hoe het park gefinancierd wordt. Er wordt onder meer gedacht aan de 'postcoderoosregeling' of de SDE+-subsidie van het rijk. De geschatte kosten zijn nog niet bekend, meldt Gerrit van der Leeuw, bestuurslid van de coöperatie. Er is ook nog geen streefdatum voor de opening van het park. Die hangt sterk af van het enthousiasme van de inwoners van IJlst en omstreken en hun bereidheid een aandeel te nemen in het park.
De gemeente Súdwest-Fryslân is enthousiast over het plan, laat woordvoerder Hanny Durkstra weten. De gemeente wil op termijn energieneutraal zijn en daarbij wordt onder meer gekeken naar zonneparken. Er is vanuit IJlst nog geen officiële vergunningsaanvraag gedaan, maar de gemeente is wel in gesprek met de initiatiefnemers. ,,We willen het plan zo veel mogelijk faciliteren", aldus Durkstra.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 21 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties