De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Regiodonderdag, 21 juli 2016

Opknappen sloep helpt bij rouwverwerking
Terherne - Het lijkt alsof je de samenvatting leest van een B-film, maar dit is echt gebeurd: in 2010 fietst Miente Steensma uit Drachten op vakantie in Zweden langs een oude vervallen boot die te koop staat. ,,Dat is een Pettersson, dacht ik gelijk" vertelt Steensma zes jaar later. ,,Mijn buurman knapte in die tijd een Storebrö op, een soortgelijke Zweedse klassieke kajuitsloep. Daardoor wist ik wat ze in Nederland deden. Ik zag een koopje."
Hij durfde de koop niet direct aan en overlegde, teruggekeerd op de camping, met Jelle Hooisma, Atze van der Molen, Mente Rozema en campingeigenaar Gert Beute. Allemaal Friezen die elkaar bij toeval op de camping hadden getroffen. ,,We besloten hem met z´n allen te kopen. Dat vond ik wel best, want zo deelden we het risico."
De volgende dag keerden de vijf terug naar de bijna honderd jaar oude boot. ,,We konden hem voor 3000 euro op te kop tikken. Zonder er iets aan op te knappen hadden we de Pettersson in Nederland voor het viervoudige kunnen verkopen. En gerestaureerd wordt hij zomaar op 35.000 euro getaxeerd."
De verkoper vertelde enthousiast over de boot. Hij bleek ook een Nederlander, al woonde hij het grootste deel van het jaar in Zweden. De koop werd snel beklonken. Terwijl de mannen al de winst in hun hoofd aan het berekenen waren, vroeg de eigenaar of hij, als de Pettersson was opgeknapt, een keer mocht meevaren. Wat volgde was een aangrijpend verhaal. Steensma: ,,Hij was zelf met zijn zoon met de boot aan de slag gegaan. Maar die zoon maakte kort daarna een einde aan zijn leven. De vader zag het niet zitten er verder aan te werken. Een rondvaart op de boot, als die opgeknapt zou zijn, leek hem een waardige afsluiting van een moeilijke periode."
De op een koopje beluste Friezen zaten toen in een lastig parket: ,,We wilden de boot eigenlijk direct doorverkopen. Maar het verhaal van de man had ons geraakt." Die avond rond het kampvuur keken ze elkaar diep in de ogen en viel het besluit de boot gezamenlijk op te knappen om de oud-eigenaar een rondvaart in de gerestaureerde boot te kunnen bezorgen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 21 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties