De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportwoensdag, 20 juli 2016

Breeduit lachende backs bij SC Cambuur
Epe Ook al is de eerste nederlaag een feit, de stemming zit er bij de spelers van SC Cambuur tijdens het trainingskamp in Epe goed in. ,,Als groep kunnen we hier dichter bij elkaar komen. Ik kan gesprekjes houden met spelers en zij doen dat onderling ook", zo geeft trainer Rob Maas het belang van de vijfdaagse trainingssessie aan.
Wie op zoek gaat naar lachende gezichten komt al snel uit bij rechtsback Jordy van Deelen (23) en linksback Delvechio Blackson (21). Beide nieuwelingen en beide blij dat ze dit seizoen het geel en blauw mogen dragen. Ze hebben bovendien dezelfde doelstelling. ,,Belangrijk zijn voor Cambuur en onszelf verder ontwikkelen als voetballer." De thermometer op het veld van SV Wissel is aan het einde van de ochtend de 25 gradenlijn al gepasseerd als de beide spelers kletsnat van het zweet de schaduw opzoeken. ,,Een beetje warmte moet je als voetballer mee om kunnen gaan, maar dit is wel extreem. Ik heb het liever iets minder waren. En een beetje regen is ook niet erg", zegt Jordy van Deelen, de 23-jarige verdediger die in de zomer overkwam van FC Emmen.
Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft de rechtsachter al redelijk wat ervaring in het profvoetbal. ,,Ik zit vanaf mijn achttiende in het profvoetbal en heb bij meerdere clubs gezeten, dus ik ben al wat gewend. Ik begon in het seizoen 2011-2012 in de eredivisie bij Excelsior en maakte na het tweede seizoen de overstap naar Feyenoord."
Sneu debuut
Daar kwam Van Deelen tot n officieel duel. Een debuut om snel te vergeten. In een bomvolle Kuip veroorzaakte hij op 11 augustus 2013 in het duel met FC Twente in de 57e minuut bij een 1-1 stand een strafschop, kreeg voor die overtreding de rode kaart en zag Feyenoord vervolgens keihard onderuitgaan 1-4.
In de winterstop van dat seizoen werd Van Deelen verhuurd aan FC Dordrecht, waarmee hij eerst promoveerde en een seizoen later degradeerde. Na een jaartje FC Emmen is Van Deelen nu dus speler van Cambuur. ,,Het is even omschakelen om dat het niveau hoger ligt. Maar ik heb het prima naar mijn zin hier."
Hoe anders liep de weg die Blackson bewandelde naar de hoofdmacht van SC Cambuur. Hij kwam vorig seizoen over uit de jeugd van PEC Zwolle en was een belangrijke pion in Jong Cambuur. Daarvoor kreeg hij afgelopen weekeinde de beloning: Blackson tekende een contract voor n seizoen als eerste elftalspeler. ,,Ik ben er ontzettend blij mee, dus ik kan niets anders doen dan lachen", aldus de montere linksback.
Blackson maakte in de voorbereiding indruk op de nieuwe hoofdtrainer op Rob Maas. ,,De trainer zei dat hij tevreden over mij was en wilde mij belonen door mij door te schuiven naar het eerste. Ik heb een aardig seizoen gedraaid bij Jong Cambuur. Daar heb ik wekelijks laten zien wat ik in huis heb. Dat moest ik nu in de voorbereiding opnieuw en dat is goed uitgepakt."
Een contract verdienen was een doelstelling voor Blackson, die nu zijn blik verder vooruit kan werpen. ,,Wanneer mijn seizoen geslaagd is? Eigenlijk kan het al niet meer stuk en ik ga hard mijn best doen om erin te komen." Eerste man op de linksback is vrijwel Marvin Peersman. ,,Ik wil mijn steentje bijdragen aan Cambuur en ik hoop veel te kunnen spelen. Ik kan ook altijd centraal uit de voeten."
Van Deelen lijkt aan de overkant van de verdediging wel af te stevenen op een basisplaats. De offensieve speelstijl van Maas is koren op de molen van de in Zwijndrecht geboren verdediger. ,,Ik ga graag mee naar voren. Maar mijn eerste taak is mijn mannetje uitschakelen. Ik wil graag terug naar de eredivisie en het seizoen is pas geslaagd als dat gelukt is met Cambuur."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties