De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Regiowoensdag, 20 juli 2016

Extra drinken en schaduw tegen de hitte
Rinsumageast - ,,Eindelijk zomer, hier waren we wel aan toe", zegt Nataschja van Hijum uit Damwâld, zonnebadend op een handdoek aan recreatieplas Eeltsjemar ten westen van Rinsumageast. Haar zus José van Hijum uit Feanwâlden knikt. ,,Maar morgen wordt het nog warmer. Dan weet ik het even niet meer. Ik vind dit al bijna niet te doen."
Een dikke honderd mensen zoeken verkoeling in en aan het Eeltsjemar. Een kleine recreatieplas omzoomd en uit de wind gehouden door bosschages. Het strandje is ideaal voor gezinnen, al verbazen vaste bezoekers zich erover dat de speeltoestellen zijn verdwenen, met uitzondering van één wipkip. Tot de drijvende lijn is het niet dieper dan dertig centimeter, achter de lijn is het negentig centimeter. In het meertje daarachter racen speedboten met waterskiërs heen en weer.
,,Ideaal", zegt Johann de Boer uit Oentsjerk. ,,De kinderen vermaken zich super, je hebt geen kind aan ze. En ik zorg op zulke dagen altijd dat ze goed drinken, ik heb voor ieder een liter water mee." Een dag eerder was hij er ook al de hele dag met de jongens van acht en tien. Maar woensdag, waarvoor meer dan dertig graden wordt voorspeld, gaat hij toch wat anders ondernemen. ,,Dan gaan we waarschijnlijk met het bootje het water op. Verkoeling zoeken, anders bak je helemaal weg."
Op het veldje en het strandje vallen rond half drie ’s middags tien parasols en drie bijzettentjes te ontwaren. Sommige recreanten zitten in de schaduw van de bosjes, maar de meesten liggen in de volle zon. Toch nemen veel recreanten wel degelijk de maatregelen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dezer dagen adviseert te nemen tegen de zon en de hitte: voldoende drinken, dun kleden, zonnebrandcrème aanbrengen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Het best voorbereid is Gerard Visser. De Burgumer ligt met zijn ontblote getatoeëerde bovenlichaam onder een partytent, samen met zijn vrouw en twee van zijn vijf kinderen. ,,De andere drie zijn aan het werk. Ik wil niet levend verbranden. Dit ding staat in vijf minuten, goed voorbereid op weg, hè."
Meer over het zomerweer vandaag in de papieren editie van het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties