De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Geloof & Kerkvrijdag, 15 juli 2016

Bisdom M√ľnchen-Freising: 6 miljard aan vermogen
M√ľnchen - Bijna 6 miljard euro. Dat is het gezamenlijke vermogen van het Duitse aartsbisdom M√ľnchen-Freising. Het bedrag werd onlangs bekendgemaakt na een eigen inventarisatie van het diocees in Zuid-Duitsland. Het geld is in drie stichtingen ondergebracht die er voor moeten zorgen dat het geld gebruikt waar het voor is geoormerkt, zoals zielzorg, evangelisatie en onderwijs.
De reden dat M√ľnchen-Freising het bedrag bekend heeft gemaakt is dat men ,,transparant" wil zijn als het gaat om de financiŽn van de kerk, aldus Peter Beer. ,,Zo kunnen we duidelijk laten zien wat er met het geld gebeurt." Er zijn ook externe financiŽle deskundigen benoemd in de toezichtsraden van de stichtingen. De inventarisatie leidde er onder meer toe dat nu 352 gebouwen en vijftienhonderd kunstobjecten en historische boeken hergewaardeerd 'in de boeken staan‚Äô.
Onder het bisdom M√ľnchen-Freising vallen ook vele onderwijsinstellingen in Zuid-Duitsland en meer dan vierhonderd plekken voor kinderopvang. Er wordt dit jaar 50 miljoen uitgegeven voor restauratieprojecten.
Christian Weisner van de Duitse beweging Wir sind Kirche is blij met de financiŽle helderheid die door het bisdom is geschapen. ,,Dit is een stap in de goede richting. De kerk moet transparant zijn, zeker na de schandalen in het bisdom Limburg." Daar werden tientallen miljoenen euro‚Äôs uitgegeven aan projecten onder leiding van 'luxe-bisschop‚Äô Franz-Peter Tebartz-van Elst. Sindsdien hebben meerdere bisdommen naar buiten gebracht hoeveel bezit ze eigenlijk hebben. Paderborn (4 miljard euro) en Keulen (3,3 miljard) voerden totnogtoe de lijst aan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties