De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Hoofdartikeldinsdag, 12 juli 2016

Gevaarlijke nieuwe relatie met Rusland
De NAVO-top vrijdag en zaterdag heeft duidelijk gemaakt dat er sprake is van een nieuwe relatie tussen het Westen en Rusland. De militaire alliantie concentreert zich weer op de kerntaak, namelijk de bescherming van het grondgebied. Aanleiding voor die koerswijziging is de Russische annexatie van de Krim en de militaire bemoeienis van Moskou met de oorlog in Oost-OekraÔne. De NAVO gaat nu troepen legeren in Polen en de Baltische landen ter afschrikking van Rusland.
Moskou is woedend vanwege de stationering van een multinationale troepenmacht aan de grens met Rusland en zal morgen op de zogeheten NAVO-Ruslandraad opheldering vragen. Volgens Moskou is de NAVO geobsedeerd door een niet-bestaande dreiging uit het oosten.
Volgens Rusland is de NAVO bezig met een opmars naar de Russische grens en heeft het bondgenootschap de oude belofte gebroken dat het zich niet naar het oosten zou uitbreiden. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 ging Moskou akkoord met de Duitse eenwording op voorwaarde dat Oost-Europese landen zich niet bij de NAVO zouden voegen. Die mondelinge toezegging werd niet op papier gezet zodat er onduidelijkheid is over de rechtsgeldigheid van de afspraak. Bovendien hebben de Oost-Europese landen van het Warschaupact - de toenmalige tegenhanger van de NAVO - zelfbeschikkingsrecht en konden ze dus in alle vrijheid voor aansluiting bij de NAVO kiezen.
Het sturen van vierduizend man naar Polen, Estland, Letland en Litouwen valt moeilijk te zien als onderdeel van een omsingeling van Rusland, zoals president Poetin zijn bevolking wil doen geloven. De relatief kleine troepenmacht is geen partij voor het Russische leger mocht die een inval in de Baltische staten willen doen ter bescherming van de Russische minderheden. Het sturen van die troepen is een signaal dat de NAVO de bescherming van het grondgebied serieus neemt.
De Oost-Europese zorgen over de Russische dreiging zijn goed te begrijpen. Rusland is eerder GeorgiŽ binnengevallen en stookt in OekraÔne nadat beide landen lid wilden worden van de NAVO. Onlangs dreigde Poetin nog met ingrijpen tegen Finland als dat land zich bij de NAVO zou willen aansluiten.
Wat voor Poetin logische stappen zijn in antwoord op een in zijn ogen opdringerige NAVO, is voor het Westen regelrechte agressie. En wat voor de NAVO een defensieve reactie is, wordt door het getarte Moskou gezien als een provocatie. Terwijl beide machtsblokken geen belang hebben bij een nieuwe Koude Oorlog. Natuurlijk gebruikt Poetin het externe vijandbeeld om het nationalisme aan te wakkeren en de aandacht van de economische problemen af te leiden. Maar Poetin, die van de westerse sancties vanwege de annexatie van de Krim af wil, weet ook wel dat hij meer te winnen heeft bij goede relaties met het Westen. En de landen van de NAVO zitten al helemaal niet te wachten op ruzie. Europa heeft met het gevaar van het terrorisme en het mogelijke Britse vertrek uit de EU genoeg problemen.
Hopelijk wordt morgen op de NAVO-Ruslandraad de kans gegrepen de geschillen bij te leggen. Het risico is anders dat de wederzijdse stappen ongewild een eigen dynamiek krijgen waarbij een kleine botsing tot een regelrecht conflict kan leiden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties