De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Hoofdartikelmaandag, 11 juli 2016

Verkiezingen mogen beleid niet vertragen
Het pensioenstelsel moet op de schop, dat is het kabinet eens met de vele financieel deskundigen. Er moet meer mogelijkheid zijn om over het beheer van het eigen pensioengeld te gaan, het aantal zelfstandigen groeit terwijl dit juist een groep is die te weinig oog heeft voor pensioenopbouw en de rentestanden staan al tijden laag.
Daar zijn oplossingen voor en die schetste staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vrijdag ook in een kabinetsnotitie over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Maar ze hakte geen knoop door. Het zijn mogelijkheden, het is een schets van wat de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel kan zijn. Een volgend kabinet moet de beslissing nemen.
In die zin is de notitie van Klijnsma niet anders dan al die andere rapporten die de laatste tijd op verschillende ministeries verschijnen. In al die verkenningen laten ambtenaren zien wat de mogelijkheden zijn in beleidskeuzes. Zo maakte het ministerie van Financiën een overzicht van posten waarop bezuinigd kan worden en hoeveel dit oplevert. De ambtenaren schreven niet dat deze bezuinigingen er moesten komen, het was een overzicht voor de politiek.
Al deze verkenningen zijn bedoeld voor de schrijvers van de verkiezingsprogramma´s en voor diegene die volgend jaar aan de formatietafel zitten. Dit kan, dit is mogelijk en aan u de keus.
Het verschil met die ambtelijke notities is dat de pensioennota een stuk urgenter is. Al die andere stukken zijn verstandige voorbereidingen voor een nieuwe regeerperiode. Bij het pensioenstelsel moet er eigenlijk wel binnenkort een knoop doorgehakt worden.
Toch is het niet gek dat Klijnsma nu geen beslissing neemt. Zo´n belangrijk besluit neem je niet in de laatste maanden van een lange regeerperiode. Het is juist typisch een thema dat een rol moet gaan spelen in een verkiezingscampagne, zodat de kiezer de opvattingen van partijen over pensioenen kan meenemen in zijn of haar stemoverwegingen.
Er is wel een maar: dat er iets moet gebeuren is geen inzicht van de laatste maanden. Vorig jaar al schreef Klijnsma een hoofdlijnennota over een mogelijk nieuw pensioenstelsel. Daarin stond al dat dit in 2020 moest gebeuren. Daar had vakcentrale FNV kritiek op, die vond 2020 te laat. De nota van vrijdag is een uitvloeisel van deze plannen. De oppositie was in mei, toen de Tweede Kamer voor het eerst sprak over de hoofdlijnennota, al een beetje geïrriteerd dat het zolang duurde. Maar de Sociaal-Economische Raad moest zich eerst buigen over het idee van individuele pensioenpotjes.
Voor grote stelselhervormingen is zorgvuldigheid geboden en is zoeken naar draagvlak belangrijk. De Raad van State waarschuwde onlangs niet voor niets voor te gehaaste gelegenheidswetgeving. Maar het mag ook niet zo zijn dat belangrijke hervormingen stil liggen omdat iedereen al uitkijkt naar de verkiezingen. De aanpak van het pensioenstelsel lijkt zo wel wat op het trage proces rond een mogelijke belastinghervorming.
De afgelopen jaren heeft het voortijdige vallen van kabinetten vertragend gewerkt voor het wetgevend proces. Hetzelfde is ook te zeggen van een kabinet dat zijn tijd aan het uitzitten is.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties