De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiozaterdag, 9 juli 2016

Eeuwenoude vluchtroute Franeker bolwerk weer open
Franeker - Bijna honderd jaar was hij onbegaanbaar, maar nu kan hij weer gebruikt worden: de geuzengang in het Noorderbolwerk in Franeker. Tijdens de Nederlandse Opstand - ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog - werd de gang gebruikt als geheime vluchtroute uit Franeker. Stedelingen konden via de gang in het verdedigingswerk ongemerkt de stad verlaten. De afgelopen honderd jaar zat de gang echter vol met puin en was hij onbegaanbaar.
Wethouder Joop Bekkema van de gemeente Franekeradeel ontving gisteren de sleutel van de gang van Jan Pieter Verhoof, bestuurslid van de stichting Vrienden van de Stad Franeker en initiator van de ontsluiting van de gang. Met de overhandiging van de sleutel werd de toegang tot de oude gang gisteren overgedragen aan de gemeente.
De heropening van de Geuzengang komt mede voort uit het project Franeker Waddenpoort. Dit project moet ervoor zorgen dat Franeker aantrekkelijker wordt voor de watersporters. Zo is er langs het bolwerk een aanlegsteiger in de Noorder Stadsgracht aangelegd.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 9 juli.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties