De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiozaterdag, 9 juli 2016

Leemhuis commissaris der Koning in Fryslân
Leeuwarden - VVD´er Joan Leemhuis-Stout (70) wordt per 13 september waarnemend commissaris van de Koning in Fryslân. Dat heeft de ministerraad besloten.
Tussen 1994 en 1999 had Leemhuis de functie van commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland. Daarvoor was ze van 1984 tot 1994 dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland. Na haar functie als commissaris van de Konining werd zij waarnemend burgemeester van Schiedam en later van Leidschendam-Voorburg. Van 2009 tot 2015 was zij voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Voorzitter Johan Tjalsma van de vertrouwenscommissie noemt de zeventigjarige Leemhuis-Stout ,,een gedreven en ervaren bestuurder die een bijzondere band heeft met Fryslân". Zelf zegt ze over haar benoeming: ,,De Friese gemeenschap is voor de provincie altijd een belangrijke partner. Waar ik kan, ga ik daar mijn steentje aan bijdragen."
Fryslân is altijd een bijzondere plek geweest voor haar, zegt Leemhuis ook. ,,Ik heb er gewoond en heb er nog steeds een woning. En ik vaar van jongs af aan op de Friese wateren."
Ceteco-affaire
In de tijd dat Leemhuis commissaris van de Koningin in Zuid-Holland was, leed die provincie een miljoenenverlies door de Ceteco-affaire. De provincie had leningen verstrekt aan het noodlijdende handelshuis. Het ging niet alleen om kasgeld, maar ook om geld dat de provincie zelf had geleend. Het werd een schandaal en Leemhuis-Stout trad vervolgens af.
Leemhuis-Stout volgt in Fryslân partijgenoot John Jorritsma op, die burgemeester van Eindhoven wordt. Ze blijft totdat er een nieuwe commissaris van de Koning is benoemd. Dat gebeurt op zijn vroegst in december. Dat was ook waarom de Statenfractievoorzitters de minister van Binnenlandse Zaken adviseerden eerst een waarnemer aan te stellen. Inwoners van Fryslân mogen meebepalen aan welke eigenschappen de nieuwe commissaris moet voldoen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties