De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikelvrijdag, 8 juli 2016

Doorbraak SyriŽ door andere koers Turkije?
De ramadan, de islamitische vastenmaand, werd gekenmerkt door een reeks bloedige aanslagen van de terreurbeweging Islamitische Staat. Onder meer in Turkije, Saudi-ArabiŽ, Bangladesh en Irak werden onschuldige burgers door zelfmoordterroristen vermoord. IS wil met de aanslagen aantonen dat het ondanks het terreinverlies in SyriŽ en Irak nog altijd veerkrachtig genoeg is om andersdenkenden te kunnen terroriseren. Maar behalve wereldwijde afschuw en verontwaardiging leidt het barbaarse bloedvergieten er ook toe dat de vijanden van IS de gelederen sluiten.
Een sleutelrol speelt hierbij Turkije. Na de aanslag vorige week op de luchthaven van Istanbul heeft Turkije eindelijk de halfslachtige aanpak van IS vaarwel gezegd en spant het zich in terreurbeweging daadwerkelijk te gaan bestrijden. Turkije is lang een dubieuze bondgenoot geweest in de internationale coalitie tegen IS. Het werd ervan verdacht IS stiekem te helpen omdat de jihadisten ook de Koerden en het Syrische regime bestreden, de grootste vijanden van Ankara. Maar nu IS zich ook tegen Turkije keert, lijkt het er daadwerkelijk op dat Ankara inziet dat IS de grootste bedreiging voor de stabiliteit in Turkije vormt. De Turkse president Erdogan heeft daarom, na eerst de contacten met IsraŽl te hebben hersteld, nu ook de banden met Rusland aangehaald om samen het terrorisme te bestrijden. Erdogan bood onlangs zijn Russische ambtgenoot Poetin excuses aan voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig eind november.
De afgelopen jaren heeft Turkije door een harde confrontatiepolitiek ruzie gekregen met bijna alle buurlanden. Dat heeft het land in een geÔsoleerde positie gebracht. Erdogan ziet nu in dat zijn land daardoor politiek en economisch schade wordt berokkend. Vandaar dat hij nu een verzoenende toon aanslaat. Met het Egyptische bewind heeft hij weer banden aangeknoopt ten koste van zijn steun aan de oppositionele Moslimbroederschap. En de Palestijnse Hamas heeft hij laten vallen om de relatie met IsraŽl weer te kunnen herstellen. Ook de verstandhouding met Europa gaat beter. Turkije dreigt niet langer de vluchtelingendeal te torpederen als de Turken niet snel visumvrij naar de EU kunnen reizen. En vorige week werd met Brussel zelfs een nieuw hoofdstuk geopend in de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap, al blijft dat nog altijd ver weg.
De Turkse koerswijziging is vooral ingegeven door economische motieven. Turkije loopt miljarden mis doordat het toerisme is ingestort als gevolg van de ruzies met andere landen. Ook komen er minder vakantiegangers vanwege de terreurdreiging in Turkije. Vooral toeristen uit Rusland en IsraŽl mijden het land.
Door nu de banden aan te halen met andere landen hoopt Erdogan het toerisme weer te bevorderen. Daarnaast moet door de samenwerking het terrorisme van IS effectiever worden bestreden. Dat komt de interne stabiliteit in Turkije ten goede. De recente koerswijziging in de buitenlandse politiek van Turkije moet niet onderschat worden. Het is misschien afgedwongen door economische redenen en vanwege de terreurdreiging, maar het kan wel eens een doorbraak betekenen om een einde te kunnen maken aan de slepende oorlog in SyriŽ.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties