De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiodonderdag, 7 juli 2016

F-5 in duizenden deeltjes uit de modder bij Bitgum gehaald
Bitgum - Stukje voor stukje wordt de straaljager boven water gehaald. Van het vliegtuig van demonstratieteam Patrouille de Suisse dat op 9 juni neerstortte tijdens een oefening voor de Luchtmachtdagen van 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden is niet veel meer over. Enkele brokstukken worden met een speciale kraan geborgen, maar bij de meeste komt er een kleine emmer aan te pas.
De onderdelen worden vervolgens schoongespoeld boven een waterdichte bak, waarna ze in een grote container gaan. Af en toe zien de toezichthoudende Zwitsers een belangrijk onderdeel, dat ze dan op de foto zetten. Het bergen duurt ongeveer een week.
Voor Jaap Vink en zijn familie voelt de berging als een afsluiting van de afgelopen tijd. De F-5 stortte neer in de kade van de vijver van het terrein van Vink, op enkele tientallen meters van hun woning aan de Bodde, een binnendoorweggetje tussen Bitgum en Menaam. De straaljagerpiloot landde met zijn schietstoel en parachute in hun kassencomplex. Jaap Vink was op dat moment aan het werk in de kassen.
,,Het had enorm veel impact", vertelt Vink. ,,Ik was bezig in de kassen. De hele dag was er al veel herrie door het oefenen, dus we waren wel wat gewend. Maar opeens hoorden we een knal en glasgerinkel. En toen zagen we de piloot door de kassen strompelen."
Vanuit de kassen kon Vink weinig zien van de crashlocatie. Eenmaal buiten zag hij vooral veel rook en vuur. ,,We wisten in het begin niet eens dat het om een straaljager ging, want we zagen niet veel. Het kon ook een bom zijn, dachten we."
Kort daarna kwamen de hulpdiensten in groten getale en sindsdien is het een en al drukte aan de Bodde. Vink: ,,Normaal is het hier erg rustig, maar de afgelopen tijd zeker niet. Het terrein wordt al weken bewaakt door militairen en er lopen veel mensen rond."
Lastig vindt hij dat niet. ,,Ach, ik ben gewend aan privacy, maar deze mensen doen ook gewoon hun werk."
Indruk
Als de straaljager brokstuk voor brokstuk van het terrein is gehaald, wordt de kade gesaneerd en netjes opgeleverd, al zal de bossage opnieuw moeten aangroeien. De schade wordt betaald door de Zwitsers. Over een paar weken zullen er weinig fysieke herinneringen zijn aan de crash. Maar het neerstorten maakte wel indruk op Vink. ,,Ik heb geen angst, maar als er een vliegtuig overvliegt kijk ik er tegenwoordig wel even naar. Ik verwijt de piloot niets. Er is gewoon een ongeluk gebeurd."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 7 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties