De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiodonderdag, 7 juli 2016

Weinig animo voor inspraak koopzondagen
Kollum - De vraag of winkels op zondag open of dicht moeten zijn, leeft niet echt in Kollumerland, concludeerde burgemeester Bearn Bilker na de inspraakavond, gisteren. Met een opkomst van zo’n vijftien belangstellenden (exclusief de raadsleden) was de discussie al na een kwartiertje afgelopen.
De gemeenteraad wilde de mening peilen van bevolking en ondernemers. Mogen vanaf volgend jaar alle winkels op zondag open? Alleen de supermarkten? Of moeten alle winkels dicht? Winkeliers en inwoners konden zich over deze drie mogelijke keuzes van de raad buigen en met elkaar in discussie gaan.
De raad besloot tot een discussie omdat supermarkt Jumbo in Kollum graag op zondag open wil. Een aantal omringende gemeenten kent al koopzondagen. Daarvan geven twee - Tytsjerksteradiel en De Marne alle winkels de vrijheid elke zondag open te zijn.
Van Harm de Hoop, eigenaar van de Jumbo in Kollum die aangaf ook namens Poiesz en Aldi te spreken, hoeft de winkel niet de hele dag open. Maar van twaalf tot zes zou hem goed uitkomen nu er in steeds meer buurgemeenten winkels op zondag open zijn. ,,Ik heb echt last van Burgum, Dokkum en Anjum. Ik ben wel eens wezen kijken in Dokkum op zondag en dan is het daar hartstikke druk. Mensen zijn mobiel, ze geven niet meer om hun dorp maar vliegen naar elders. En hoeveel mensen winkelen op zondag niet vanachter de computer? Dat zie je niet, maar betekent wel omzetverlies."
,,Maar waarom houdt Drachten wel de deuren dicht", vroeg Jan Plutschouw, die niets ziet in een openstelling op zondag. ,,Daar zijn ondernemers in Heerenveen heel blij mee wist De Hoop. ,,Maar bij de volgende verkiezingen wordt het wel een item. Want ondernemers in Smallingerland zien ook dat mensen op zondagen in andere plaatsen gaan winkelen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 7 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties