De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Hoofdartikelwoensdag, 6 juli 2016

Brexit-leiders nemen de kuierlatten
Premier Mark Rutte vindt het schandalig en verschrikkelijk dat Nigel Farage is opgestapt als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP, als zoveelste politieke leider in het Verenigd Koninkrijk. Hij verweet Farage dat deze denkt dat de Brexit een groot spel is en dat de politicus geen oog heeft voor de belangen van 65 miljoen mensen. Brexit-boegbeeld Boris Johnson liet vorige week al weten dat hij niet de man was om premier te worden en de Britten ook daadwerkelijk uit de EU te loodsen.
Rutte heeft gelijk, hoewel ook hem kan worden verweten dat hij uit electorale overwegingen een niet al te pro-Europese koers vaart. De vertrekkende Brexit-voormannen zijn als mannen die fluitend weglopen nadat ze een gebouw in brand hebben gezet en het blussen aan anderen overlaten.
Het Brexit-referendum heeft het land voor grote problemen gesteld. De politieke chaos in Groot-Brittannië neemt toe. Een stuurloos land waarin bezweringsformules en overhaaste voorstellen - bijvoorbeeld verlaging van de vennootschapsbelasting om bedrijven binnen boord te houden - enige rust moeten brengen. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Bedrijven voelen zich uiterst onzeker, stellen investeringen uit en verminderen de werving van personeel. Het pond is gekelderd en gaat een onzekere toekomst tegemoet. Een voorheen stevige munt die nu ten prooi valt aan wereldwijde speculatie.
Daarnaast doemen staatkundige bedreigingen op. Noord-Ierland en Schotland willen in de Europese Unie blijven. In beide gebiedsdelen gaan stemmen op om zich af te scheiden van het Verenigd Koninkrijk mocht dat noodzakelijk zijn.
Veel Britten voelen zich bedonderd door Johnson en Farage. De mensen op wie ze hun hoop hadden gevestigd verlaten als ratten het zinkende schip, zoals ook in het Europees Parlement werd gezegd. Een van de valse beloftes was dat het gedaan zou zijn met de immigratie als Groot-Brittannië uit de EU zou stappen. Sterker nog, veel Brexit-stemmers verkeerden in de veronderstelling dat er direct na een 'nee’ tegen de Unie zou kunnen worden begonnen met het wegsturen van 'vreemdelingen’. Farage heeft dat beeld geschapen, maar van die populistische wens kan natuurlijk geen sprake zijn. Hij is een typisch voorbeeld van de volksmenner die dingen roept die goed in het gehoor liggen van mensen die het moeilijk hebben en als puntje bij paaltje komt de kuierlatten neemt. Hij keert terug naar Brussel waar hij zijn veilige en goed betaalde baantje als schreeuwer zonder verantwoordelijkheid weer kan oppakken.
De onderhandelingen die de Britten tegemoet zien worden overgelaten aan anderen. Wie dat zullen zijn is nog maar de vraag. De belangrijkste partijen zijn intern verdeeld en het is allesbehalve duidelijk welke koers het land zal moeten varen om de uittreding in goede banen te leiden.
Ondertussen zuchten de lager opgeleide Britten - the little men - die Farage zei te vertegenwoordigen, onder onzekere banen, hoge huren, lage lonen, slechte pensioenen en een wankel gezondheidszorgsysteem. Allemaal veroorzaakt door de waan van het marktdenken. Dit is de achtergrond van de proteststem die is gedaan. Het is niet de EU maar het zijn de achtereenvolgende Britse regeringen die de belangen van the little men hebben verkwanseld.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties