De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiozaterdag, 2 juli 2016

Vanuit Chicago terug naar de Joodse roots in Hindeloopen
Nazaten van Hindelooper Joden kwamen gisteren bij de plek waar ooit de synagoge stond. Daar is een herinneringsbord onthuld dat het verhaal vertelt van de Joodse geschiedenis van Hindeloopen. ,,Het is ontroerend om hier te staan, op de plek waar mijn voorouders vroeger de Joodse eredienst vierden", vertelt Susan Saltzman. Ze is speciaal uit Chicago naar Hindeloopen gekomen voor de onthulling van het herinneringsbord.
Tussen de dicht op elkaar gebouwde huizen van het oude Hindeloopen is sinds 1862 een opvallende open plek. ,,Oude Hindeloopers noemen dit het Joadenheem", legt de Hindelooper amateurhistoricus Henk Smid uit. ,,Onder hen is het bekend dat hier ooit een synagoge stond. Dit bordje moet voorkomen dat de Joodse geschiedenis van Hindeloopen vergeten raakt."
Het idee om meer aandacht aan de Joodse geschiedenis van de Friese stad te schenken, kwam van Chaim Caran uit Eilat. Hij is verre familie van Saltzman. Hun gemeenschappelijke voorvader David van Gelder kocht in 1771 een huis aan de Buren in Hindeloopen waar in 1803 de synagoge werd gebouwd.
Dankzij de inspanningen van Caran waren er zo´n twintig nazaten van Hindelooper Joden bij de onthulling aanwezig. Onder hen ook rabbijn Ies Vorst uit Amstelveen. Vorst: ,,Ik ben dankbaar voor deze initiatieven. Uit de verhalen die ik over Hindeloopen heb gehoord, heb ik begrepen dat de Joden zich hier altijd thuis hebben gevoeld. Ook tijdens de oorlog toen hier Joden ondergedoken zaten. Dat zie je ook terug in de naam Joadenheem wat ´huis van de Joden´ betekent."
Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs was aanwezig en noemde het een bijzondere onthulling. ,,Wanneer ik bij de onthulling ben van een monument dat betrekking heeft op de Joodse geschiedenis gaat het bijna altijd over de Tweede Wereldoorlog. Dit is een van de weinige keren dat het niet over die duistere periode gaat, maar over Joden die vrijwillig de stad verlieten."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van zaterdag 2 juli.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties