De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiovrijdag, 1 juli 2016

Raadsleden willen bemiddelaar voor Caparis
Drachten - Gemeenteraadsleden van de acht Caparis-gemeenten willen dat de gemeenten vandaag besluiten een bemiddelaar aan te stellen om uit de impasse te komen. De acht wethouders in de gemeenschappelijke regeling komen vandaag bijeen om te bespreken hoe het verder moet met de herstructurering van de sociale werkplaats.
Dat hebben raadsleden woensdagavond geadviseerd op een besloten bijeenkomst over de bestuurscrisis in hotel Van der Valk in Drachten. De bemiddelaar moet los worden gezien van de interim-bestuurder die eerder deze week door de raad van commissarissen is benoemd en ook de taak heeft voor rust te zorgen bij Caparis. De ondernemingsraad (or) en een deel van het management zijn het niet eens met de benoeming. Ze vinden het huidige managementteam geschikt om op de tent te passen zolang algemeen directeur Ben Gerrits ziek thuis zit. Via een kort geding probeert de or nog adviesrecht te krijgen over de benoemingskwestie.
,,Een vis in de kom ziet niet of het water helder is", zo verklaart het Leeuwarder raadslid Tamara Bok het advies om een bemiddelaar aan te stellen. Namens de acht PvdA-fracties had zij de informatiebijeenkomst aangevraagd. ,,Iedereen zit met zijn eigen verhaal in de crisis. Maar het belang van de mensen die werken bij Caparis zou de rode lijn moeten zijn."
Raadsleden zijn tamelijk eensgezind in hun beschouwing van de bestuurscrisis bij Caparis. Zij zien strijdende partijen die er onderling niet meer uitkomen. ,,Er wordt heel veel over elkaar gepraat en niet met elkaar", zei Hans Koekoek (D66, Heerenveen). ,,Het vertrouwen is weg, de communicatie is bagger", twitterde Gerda Koopman (GroenLinks, Ooststellingwerf). ,,Eltsenien sit yn de egel-stelling. Sy binne elk oertsjűge fan harren eigen gelyk", concludeerde Wijbe Postma (FNP, Tytsjerksteradiel).
De situatie bij Caparis waar wethouders, commissarissen, directieleden, managers en ondernemingsraad elkaar bestoken met verdachtmakingen, werd door veel raadsleden vergeleken met een loopgravenoorlog. ,,Het lijkt wel de Eerste Wereldoorlog, er zijn eigenlijk alleen maar verliezers", stelde Johan Sieswerda (Opsterlanders), die eraan toevoegde dat het zes jaar geleden toen hij begon als raadslid ook al hommeles was bij Caparis. ,,Er is weinig veranderd."
,,De verschillen lijken onoverbrugbaar, terwijl je toch met elkaar door dezelfde deur verder moet", signaleerde Bok. Om die reden is een bruggenbouwer met draagvlak nodig, vinden de raadsleden. Bok: ,,Iedereen verschuilt zich nu achter juridische argumenten in plaats van morele argumenten. Een bemiddelaar moet de partijen uit de juridische haarkloverij halen."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 1 juli

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties